Doma Aktualno Steklarno zanima trajnostni razvoj in ekologija

Steklarno zanima trajnostni razvoj in ekologija

Trajnostna usmerjenost ter družbena odgovornost na vseh področjih delovanja je ena ključnih zavez Steklarne Hrastnik, kar potrjujejo tudi naložbe v najboljšo razpoložljivo proizvodno tehnologijo s katero bodo še izboljšali energetsko učinkovitost in dodatno znižali okoljski odtis.

»V Steklarni Hrastnik smo zavezani k vrhunski kakovosti izdelkov iz naše steklarne, a ne na račun okolja. Trajnostna usmerjenost ter družbena odgovornost do okolja, ljudi sta vpleti v vse naše poslovne procese in odločitve,« je poudaril Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Ne le besede, dejanja so tista, ki štejejo

Da je Steklarna Hrastnik zavezo vzela resno pričajo številke saj so napram letu 2017 v lanskem letu za 10 odstotkov znižali porabo energije na tono staljenega stekla, za 6 odstotkov emisije ogljikovega dioksida, za 40 odstotkov dušikovih oksidov na tono staljenega stekla in porabili za 50 odstotkov manj vode.

Ob vsem tem vedno iščejo nove rešitve. Ena takih je natečaj GlassRepurpose, ki ga bodo skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblivanje pripravili v okviru Bienala oblikovanja BIO 26. K sodelovanju na natečaju vabijo arhitekte, oblikovalce, fotografe in ostale, ki jih to področje zanima. Več o tem si lahko preberete na https://bit.ly/2kc1BXN.

Zero Waste naravnanost tudi znotraj podjetja

Primer steklenice, ki so jo podarili občanom

Poleg zmanjševanja okoljskega odtisa si v podjetju želijo zreducirati število odpadkov, zato strmijo k tako imenovanem Zero Waste (nič odpadkov) načinu delovanja. »Pri nastajanju odpadkov in ravnanju z njimi poskušamo najprej doseči preprečevanje nastajanja odpadkov. V tem duhu smo tudi zaposlene osvestili glede ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov« so nam sporočili iz PR službe podjetja. Ločeno zbiranje odpadkov poteka tako v enotah proizvodnje kot v upravi podjetja, z namenom znižanja količin le teh.

Da bi promovirali reciklažo in trajnosti razvoj so se odločili, da bodo občanom Hrastnika podarili steklenice. Tako so njihove steklenice Diabolo našle več kot 3800 novih lastnikov, ki so jih prvič imeli možnost prevzeti na festivalu Funšterc. Steklenice so okrašene z grbom Hrastnika in sporočilom z ekološko noto so še sporočili iz Steklarne Hrastnik.

Print Friendly, PDF & Email