Doma Aktualno Števec teče! Odprta pot do bolj realne slike epidemiji pri nas

Števec teče! Odprta pot do bolj realne slike epidemiji pri nas

Bolj realno sliko o širjenju korona virusa v Sloveniji bomo lahko dobili že v nekaj dneh. Kako je to mogoče, sprašujete, če pa ni enotne metodologije zbiranja podatkov, če ne testirajo vseh, če je veliko samoizolacij… Pa je mogoče!

Mag. Tomaž Gregorič iz podjetja Spinaker je že ob začetku karantene začel razvijati aplikacijo za zbiranje podatkov, ki bi dali bolj realno sliko o stanju pri nas, pri čemer se je povezal s Trboveljčanom Sašom Knezom iz AFormX, ki je razmišljal podobno. Skupaj z inženirji Dewesofta so v nekaj dneh razvili neodvisen števec štetja (ne)okuženih s korona virusom, ki bo pripomogel k ustvarjanju bolj celovite slike o stanju zaradi epidemije pri nas. In zakaj so v to tako prepričani?

V nekaj urah več kot 60 tisoč vnosov

Tako je Sašo Knez podrezal javnost, da bi videl ali je interesa dovolj. Njegovo objavo je delilo več kot 20.000 FB uporabnikov.

Podatki se namreč že zbirajo preko spletne strani neposredno od anonimnih posameznikov in bi lahko v nekaj dneh dobili dovolj povratnih informacij za oceno razširjenosti korona virusa pri nas. V samo prvih 12 urah je podatke o (ne)okuženosti in počutju vpisalo več kot 64 tisoč ljudi. Hitro zbiranje podatkov je pomembno za načrtovanje dejavnosti, ki morajo slediti, da se bo širjenje kovida-19 odvijalo čim bolj počasi in nadzorovano. Ko bo vpisana desetina Slovencev, bo slika že nekoliko bolj jasna. Tedaj bodo na voljo tudi podatki o okuženih po pokrajinah.

»Projekt smo izpeljali z ekipo, v kateri nobenega od fantov sploh še nisem videl v živo,« je učinkovitost sodelovanja na daljavo pojasnil mag. Tomaž Gregorič iz Spinakra, informatik in računalničar, ki je aplikacijo začel razvijati takoj, ko je moral zaradi karantene zapreti svojo dejavnost. In kako poteka poročanje s terena? Posameznik gre na povezavo https://covid-19-stats.si/, vpiše, ali je okužen ali ne, koliko družinskih članov je ob njem, vpiše svoj EMŠO in regijo, v kateri živi. Brez bojazni! EMŠO je potreben, da se podatki ne podvajajo in je takoj po vnosu anonimiziran.

Zakaj je potreben vpis z EMŠO?

»Identifikator, ki služi za enoličnost vnesenega podatka, je EMŠO, ki pa ga ne hranimo in se še pred prenosom na strežnik, kjer se zbirajo podatki, anonimizira, tako da iz njega ni mogoče v obratni smeri pridobiti EMŠO številke,« opisuje podjetni programer Gregorič, ki je potem, ko je videl Knezovo objavo na Facebooku o premisleku, kako dobiti čim bolj jasno sliko o okužbah v Sloveniji, podjetnika poklical in po telefonu sta bila takoj soglasna, da je potrebno projekt izpeljati čim prej, da bodo imele potrebne podatke tudi strokovne službe. Tako bodo strokovne službe in drugi odgovorni v državi lahko sprejemali boljše odločitve, je prepričana ekipa.

»Oseba se seveda lahko večkrat vpiše, ampak sistem ažurira njene podatke izključno, če je ob prvem vpisu bila zdrava, ob naslednjem pa je sporočila, da ima COVID-19 simptome,« pojasnjuje Gregorič. Aplikacijo je mogoče z manjšimi prilagoditvami uporabiti tudi v tujini in če bo kdo izkazal zanimanje, jo bodo odstopili, je pojasnil Gregorič.

Zagotovljena transparentnost

Med pobudniki za nastanek tovrstnega štetja je bil Sašo Knez, direktor AFormX: »To je bil to res dober primer izjemno hitrega skupinskega dela,« je bil ob začetku dela števca včeraj pozno popoldne zelo zadovoljen Knez. »Uspeh aplikacije je odvisen od dobre volje in iskrenosti Slovencev. Več kot bo vnosov, bolj realno sliko bomo imeli in to bo v korist vsakemu posamezniku,« je poudaril Knez.

»Aplikacija ne zbira nobenih osebnih podatkov, nima piškotkov, ne zbira IP-jev, skratka nihče iz naše ekipe tega ne počne za osebno korist in tudi zaradi tega smo lahko tako transparentni,« je poudaril Gregorič. V začetni ekipi, ki se sedaj že širi, so sodelovali še Rok Vetršek, Primož Rome, Mitja Ličar iz Dewesofta ter Tomaž Praunseis iz Jaganath produkcije, ki je poskrbel za video produkcijo.

Ekipa vas vabi, da se vpišete na spletni strani https://covid-19-stats.si/ ter prispevate k oblikovanju jasne slike o okuženosti s covid-19 v Sloveniji. Hkrati pa vas spodbuja, da dosledno upoštevate zdravstvene ukrepe, ostajate doma in pomagate tistim, ki pomoč potrebujejo. Da je epidemija obvladljiva, dokazuje Kitajska, ki je v dveh mesecih doslednega zaščitnega ravnanja širjenje virusa ukrotila in življenje se zlagoma že ureja.

Print Friendly, PDF & Email