Doma Aktualno Štiri mesece brez edine ceste, ki pelje “do doma”

Štiri mesece brez edine ceste, ki pelje “do doma”

Krajani in občina so se dogovorili, da z deli ne pričnejo tik pred prazniki temveč po novem letu. V času del bo potrebno zapreti edino pot, ki pelje do doma več 100 stanovalcev. Ampak brez nič, ni nič.

Dela končana najkasneje do prvomajskih praznikov

Na sestanku konec novembra so se s strinjanjem krajanov dogovorili, da bodo z deli pričeli po novem letu, natančneje 10. januarja. Zaradi obiskov ob prazniki, to pa odgovarja tudi izvajalcu, saj imajo kolektivni dopust, nam je zaupal hrastniški župan.

Predvidena je razširitev obstoječega podvoza, tako, da bo omogočena prevoznost osebnim in intervencijskim vozilom. To namreč do sedaj ni bilo mogoče, razen s prilagojenimi vozili.  Poleg tega je predvidena tudi delna ureditev ceste, ukrepi na železniških tirih, zaščita in prestavitev komunalnih vodov ter preureditev naprav za odvodnjavanje. Dobrih 600 tisočakov bo stala investicija, ki jo bosta krila občina in direkcija za infrastrukturo.

Po dveh desetletjih obljub

Prebivalci Dirmajerjevega hriba bodo nekaj časa morali zagristi v grenko jabolko. A, če so skoraj dve desetletji poslušali obljube o ureditvi podvoza, bodo tudi štiri mesece, kolikor je predviden čas gradnje, potrpeli.

Na občini se zavedajo, da gre za svojevrsten organizacijski zalogaj, saj je podvoz edina dostopna pot na Dirmajerjev hrib. Župan Marko Funkl je obljubil, da bodo v prvi vrsti poskrbeli za varnost, za prevoze otrok, dostopnost reševalnega vozila in tako dalje. Na hribu, ki bo 4 mesece – vsaj kar se ceste tiče – odrezan od sveta, bodo prebivalci lahko koristili nekaj začasnih vozil, ki jih bodo pustili na notranji strani, pri železniški pa bo občina poskrbela za parkirišča za vozila krajanov. Prehod za pešce bo urejen preko železniških tirov, le ta pa pod strogim nadzorom »čuvaja« in le na označenem delu.

»Zavedamo se kompleksnosti situacije, ki pa je žal neizogibna, zato vas ponovno prosimo za razumevanje in pomoč pri uresničitvi dolgo pričakovanega projekta, ki bo krajanom omogočil dostop, kakršnega si prav gotovo zaslužijo« je pozval Tomaž Sihur, vodja oddelka za okolje in prostor na hrastniški občini.

 

Print Friendly, PDF & Email