Doma Aktualno Sušnikovo krožišče bo imelo posebno zgodbo

Sušnikovo krožišče bo imelo posebno zgodbo

Avtor skulpture je podjetje Aka, pripravljena pa je v sodelovanju z občino in županjo.

Prihodnji teden se bodo začela dela v sklopu katerih bo obnovljen most in kasneje še križišče Sušnik. “Gre za večji projekt, zato smo ga v preteklem letu tudi izpustili oziroma preskočili, ko smo urejali mestno vpadnico” pravijo na občini.

Vrednost celotne investicije je 1.165.000 evrov, od tega bo za izgradnjo novega mostu in ureditev struge namenjenih pol milijona evrov. Vse informacije v zvezi s spremenjeno prometno signalizacijo naj bi objavili pravočasno, obljubljajo, še prej pa želijo predstaviti idejno zasnovo izgleda tega odseka ter zgodbo, ki se skriva za njo.

V sklopu obnove omenjenega odseka se bo obnovila podzemna infrastruktura, kanalizacija, na novo se bo uredila javna razsvetljava, prav tako se bo obnovilo avtobusno postajališče. Umeščen bo obojestranski hodnik za pešce, moderniziral se bo tudi most, ki bo tako večji in varnejši.

Krožišče z zgodbo

Urejeno pa bo tudi krožišče, ki nosi za seboj zgodbo, v kateri se prepleta zgodovina Trbovelj z novodobnimi idejami, ki predstavljajo prihodnost te doline. Ob idejnih zasnovah so razmišljali, kako v mesto “sprejeti” obiskovalce: “S preprosto in ne kičasto ureditvijo želimo, da ob prihodu v Trbovlje obiskovalca pozdravimo na dostojen način.”

V sredini krožišča bo skulptura, ki predstavlja val nove dobe, novih idej in zamisli. Gre za razgibano skulpturo, po kateri se bo pretakala voda, ki bo ponazarjala reko ob kateri so se dvignila zasavska mesta, med njimi tudi Trbovlje. Zgodba nas naprej vodi do belega kamenja, ki predstavlja beli premog. Zakaj beli? Ker se iz rudnikov dvigamo na površje. Ker gospodarstvo občine ne temelji več na kopanju premoga, ampak na visokotehnoloških in proizvodnih podjetjih, ki zaposlujejo domačo delovno silo. Beli premog obdaja zelena površina, kot tudi Trbovlje z vseh strani obdajajo zeleni hribi in ker so Trbovlje zelena dolina. Da pa je zgodba zaokrožena v celoto, nas bo krožišče ob vhodu  in izhodu iz mesta pozdravilo z besedama »Srečno« in »Trbovlje«.

Print Friendly, PDF & Email