Doma Aktualno Švagan podal predlog za visoko državno priznanje

Švagan podal predlog za visoko državno priznanje

Boštjan Noč

Slovenski čebelarji so Organizacijo združenih narodov uspeli prepričati, da je 20. maj uradno postal svetovni dan čebel.

Dan čebel na pobududo Noča

Slovenija je s pobudo uspela, za kar gre vse priznanje vsem slovenskim čebelarjem in Čebelarski zvezi Slovenije pod vodstvom njenega predsednika Boštjana Noča. Slovenci smo čebelarski narod, pravi Švagan, čebelarjenje ima v Sloveniji poseben status kmetijske dejavnosti. V Sloveniji je zato zavedanje o pomenu čebel in skrbi zanje na visoki ravni. Čebelarska zveza Slovenije je začela več projektov, med drugim medeni zajtrk, čebelarske krožke in sajenje medovitih rastlin, ki jih je javnost dobro sprejeta. Leta 2014 pa je dala pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Občina Zagorje ob Savi, kjer ima čebelarstvo prav posebno mesto, se skupaj z vsemi slovenskimi čebelarji veseli uspeha, ki ga je dosegla Slovenija v prizadevanjih za razglasitev svetovnega dneva čebel: “To je naš skupni uspeh, še posebej pa uspeh Čebelarske zveze Slovenije“. 

Kot državni svetnik in župan občine Zagorje je Matjaž Švagan predlagal, da se predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču podeli visoko državno priznanje za zasluge. “To bo simbolična oddolžitev vsem slovenskim čebelarjem za njihovo prizadevno delo pri ozaveščanju javnosti o pomenu čebel in medenih proizvodov ter zaščiti čebel in čebelarskega sektorja v duhu gesla: »Čebele skrbijo za človeštvo. Ali človeštvo skrbi za čebele?«”

Print Friendly, PDF & Email