Doma Aktualno Švagan: Zasavje naj bo svoja pokrajina!

Švagan: Zasavje naj bo svoja pokrajina!

Nedavno smo pisali o novi razdelitvi pokrajin, ki bi zasavske občine umestila v pokrajino skupaj s Celjem in celo obmejnim Rogatcem. Državni svetnik, ki zastopa Zasavje se s tem ne strinja. Predlagal bo samostojno zasavsko pokrajino.

Najprej bo na regijski ravni Matjaž Švagan svetu predlagal, da ga podprejo v ideji da Zasavje postane samostojna, najmanjša pokrajina. V Zasavje bi poleg Zagorja, Trbovelj in Hrastnika dodali še Šmartno pri Litiji in Litijo.

Švagan pojasni, da bi bila to najmanjša pokrajina, kot je nekoč že bilo izoblikovano zaradi geografske in socialne specifike območja. “Prav je, da dobimo poseben status in s tem večjo moč v slovenskem prostoru” je odločen Švagan, ki je prepričan, da gre za pozitiven predlog.

Zasavje ima argumente in utemeljitev za takšno ureditev je prepričan predlagatelj. Okolje je degradirano, ker so ga vrsto let izkoriščali, zato je potrebno posebne obravnave. Vse pa je odvisno od državne politike, je jasno tudi Švaganu, ki mora najprej podporo dobiti v lokalnem okolju, nato v Državnem svetu, zadnjo pa bodo rekli še v Državnem zboru.

In, če naj bi bil nazadnje, ko smo poročali sedež sveta občin v Zagorju, tokrat Švagan pravi, da to ni pomembno. Kot je še dejal za naš portal, je pomembno le, da bodo vsa zasavska mesta enakovredno obravnavana.

Bodo zasavski “šerifi” sedli v Svet občin kar v Zagorju?

Print Friendly, PDF & Email