Doma Aktualno Ta točka je le začetek, število obolelih v Zasavju narašča

Ta točka je le začetek, število obolelih v Zasavju narašča

Trboveljska točka namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci …) je bila odprta včeraj. V kratkem tudi v Zagorju.

V Trbovljah so včeraj na Centru za socialno delo Zasavje odprli demenci prijazno točko (DPT), prvo zasavsko, ki je izven doma upokojencev. To je točka namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci …).

Namenjena je tudi ljudem v lokalni skupnosti, ki lahko pridejo v stik z obolelo osebo, da ji po potrebi lahko pomagajo. Dobrodošli so torej vsi, ki se želijo seznaniti o načinih in postopkih usmerjanja oseb z demenco.

Simbolično sta ob odprtju Demenci prijazne točke direktor CSD Zasavje Rok Zupanc in generalni sekretar Združenja Spominčica David Krivec na vrata stavbe namestila nalepko spominčice.

V Zasavju narašča število obolelih

Rok Zupanc

Kakšna je situacija v Zasavju, smo povprašali direktorja CSD Zasavje Roka Zupanca.“Koliko dementnih je trenutno v Zasavju nimamo podatka, vemo pa, da število oboleli zelo hitro narašča. Zaposleni na točki morajo imeti vse potrebno znanje in informacije o demenci. Prepoznati morajo prve znake in znati komunicirati z osebami z demenco in jim pomagati v primeru, ko se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov.” Včerajšnja otvoritev je bila le začetek. To je prva točka izven doma upokojencev, nam je povedal Zupanc, sledijo še tri v Zagorju.

David Krivec

Prav zaradi starajoče se družbe v svetu število obolelih za demenco hitro narašča, je poudaril tudi generalni sekretar Združenja Spominčica David Krivec: “V Sloveniji imamo trenutno približno 33 000 tisoč ljudi z demenco. Vsak od njih za 24-urno nego potrebuje tri osebe (največkrat svojce). Torej se v tem krogu število vključenih oseb poveča krepko čez 100 tisoč. In vsi oni potrebujejo pomoč, da bi skrb za dementne bila strokovna in prijazna do obolelih”

Tudi na združenju za Zasavje nimajo podatka, se pa do sedaj odprtih točk poslužujejo predvsem svojci, torej tisti, ki skrbijo za dementne. “Le redko zaprosi za pomoč oseba, ki že ima težave, seveda v začetni fazi. Pogosto jih je sram, predvsem zaradi stigme, ki še vedno spremlja to bolezen.”

Ob skrbi za osebo z demenco so svojci izpostavljeni hudim težavam, tako fizičnim, čustvenim, finančnim obremenitvam in tako pogosto izgorevajo ob skrbi za osebo z demenco. Možgani so center našega mišljenja, čustvovanja in nadzirajo vse telesne funkcije, zaradi bolezni pa pride do motenj v delovanju možganov. Demenca namreč nastane zaradi bolezenskih sprememb na možganskih celicah. Medicina še ne pozna niti vzroka niti načina zdravljenja te bolezni. Demenca je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja ter presoje.

Print Friendly, PDF & Email