Doma Šport To je zasavski ‘El Clasico’

To je zasavski ‘El Clasico’

Tako nogometaši Rudarja kot Zagorja so pred eno od dveh najpomembnejših tekem sezone optimistično razpoloženi, obe ekipi imata svoje načrte. Pri obeh smo preverili, kakšno je razpoloženje v moštvu pred jesenskim derbijem.

Zagorje se v letošnji sezoni bori za sam vrh lestvice, trenutno so varovanci Roka Cirarja na drugem mestu s 25 točkami, štirimi manj od vodilne kranjske Zarice, s katero so v preteklem kolu remizirali na domačem igrišču (1:1). Najbolj bode v oči učinkovitost moštva, ki je na 11 tekmah doseglo kar 48 zadetkov, od tega 33 v gosteh.

Tako ne preseneča, da so med šestimi najboljšimi strelci lige kar štirje nogometaši Zagorja: na vrhu je Anže Krajnc s 17 zadetki, tretji strelec 3. SNL – center je Nebojša Karamarković z 10 goli, osem jih je dodal Ivica Perić, sedem pa Branimir Đokić.

Karamarković: "Provokacije so voda na moj mlin"

Karamarković je avgusta iz matičnega Rudarja, tako kot Perić, prestopil v Zagorje. Napadalec se s trboveljskim klubom ni razšel na najlepši način, zato bo tokrat še dodatno motiviran. "Ta tekma mi veliko pomeni. Ne bo mi težko igrati proti Rudarju, saj smo se razšli na čuden način in to je zame še dodaten motiv. Nekateri v Trbovljah so me po prestopu v Zagorje provocirali in to mi daje še več energije," pravi nekdanji napadalec novomeške Krke, ki bo gotovo tarča zbadljivk domačih navijačev.

"Morebitne žalitve in razne napeve bom skušal med tekmo preslišati, čeprav bo težko. Kot sem dejal, mi to pomeni dodatno motivacijo, tako da gre to v mojo korist," je dodal Karamarković, ki se zaveda, da ga čaka težka naloga. "Rudar ima zelo dobro obrambo, a se tekme ne bojim. Seveda bi rad zadel, tako kot vedno, toda najbolj pomembna je zmaga. Veliko bo odvisno od dnevne forme. V vsakem primeru moram pokazati, da lahko prebijem to obrambo."

Drnovšek: "Prekinitve so naša priložnost"

Za Trboveljčane je spregovoril Rok Drnovšek, ki je v preteklosti za krajši čas nosil tudi rdeči dres sosedov. "Pred derbijem je vedno nekaj zbadanja, to je normalno. Čeprav sem igral v Zagorju, pa mi Rudar osebno pomeni precej več. Tu sem zrasel, to je moj klub. Rudar je Rudar," je dejal visoki defenzivni vezist, ki se zaveda, kje je prednost njegovega moštva. "Pričakujem izenačeno, napeto in borbeno tekmo, odločale pa bodo malenkosti. Lahko, da bo odločilen že en sam zadetek. Zavedamo se, da so prekinitve naša priložnost in pripravili se bomo, da bomo kakšno tudi unovčili."

zasavski derbi

Kot vsi, ki so v Zasavju povezani z nogometom, tudi Drnovšek čuti, da napetost raste. "Rivalstvo med Rudarjem in Zagorjem skozi leta ostaja enako. To je derbi in tako bo ostalo. To je posebna tekma, poseben ambient in komaj čakam, da se začne. "

Derbija se veseli tudi pomočnik trboveljskega trenerja Rudarja, Vukašin Ristić. "Tekma z Zagorjani je vedno El Clásico, zasavski El Clásico (smeh, op. a.). Glede na formo obeh ekip pričakujem kvalitetno, zanimivo in gledljivo predstavo. To bo prava tekma za zasavske ljubitelje nogometa," je dejal Srb na delu v Trbovljah, ki je že dodobra okusil zasavsko rivalstvo, in dodal: "Rezultati Zagorja so zares lepi in za to lahko rečem le: 'Kapo dol'. Vendar se mi s tem pretirano ne obremenjujemo, moramo gledati nase in se pripraviti, kot na vsako drugo srečanje. Nasprotnika dobro poznamo in se bomo nanj tudi ustrezno pripravili. Gotovo bomo našli primerne taktične rešitve, da ustavimo Zagorjane."

Rudar dober doma, Zagorje odlično v gosteh

V letošnji sezoni so zagorski "proletarci" v gosteh še stoodstotni, s šestih gostovanj so se vrnili z 18 točkami. Ob tem so zabeležili tudi nekaj "divjih" rezultatov, s katerimi so povsem ponižali gostitelje (0:5, 1:6, 2:7, 0:9, 3:4). So prepričljivo najbolj učinkovita ekipa lige, medtem ko je Rudar zelo čvrst v obrambi. Trboveljčani so v letošnji sezoni odigrali šest tekem doma in osvojili 13 točk za štiri zmage, poraz in remi. Na umetni zelenici poleg najstarejše pokrite tribune na prostorih bivše Jugoslavije so na omenjenih obračunih prejeli le štiri zadetke, trikrat so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.

V zadnjih štirih derbijih so vedno slavili domačini. V predlanski sezoni je Rudar doma zmagal z 2:1 in v gosteh klonil z 2:0, medtem ko je v lanskem tekmovalnem obdobju Zagorje doma slavilo s 3:0 in izgubilo v gosteh z 1:0.

Skoraj stoletje nogometnega rivalstva

V Trbovljah se nogomet neprekinjeno igra od leta 1922. Rudar je bil v svojih najboljših časih tudi del drugega ranga jugoslovanskega nogometa. V Zagorju se je nogomet začel igrati leta 1923, a je takratna oblast prvi klub kmalu ukinila iz političnih razlogov (njihovi nogometaši naj bi reklamirali komunizem). V zagorski dolini se je nogomet spet začel organizirano igrati leta 1926. "Proletarci" so bili zadnjič del slovenske prvoligaške druščine leta 2004. Zadnji prvoligaški zasavski derbi je bil odigran leta 1992 (0:0). Rivalstvo med Trbovljami in Zagorjem pa seveda sega tudi dlje v preteklost, daljše obdobje je mesti ločila tudi deželna meja med Štajersko in Kranjsko.

Za ponos, prestiž in primat v Zasavju

Avtor:LC

Print Friendly, PDF & Email