Doma Aktualno To kar počnejo v praksi, so tokrat združili na odru

To kar počnejo v praksi, so tokrat združili na odru

 

»Sanjska, inovativna, drugačna, čustvena. Sodelovalna, povezovalna. Učeča se.« Tako so povabljenci praznovanja 60 let Zasavske ljudske univerze (ZLU) opisali prireditev. Sodelavkam, ki so dogodek pripravile pa je bila polna gledališka dvorana trboveljskega delavskega doma najlepše darilo za rojstni dan.

Polona Trebušak

Na odru trboveljskega doma so združili prav to, kar že 60 let združujejo v praksi. Vse generacije v učenju, potovanju, umetnosti in sodelovanju.

Zgodba te izobraževalne institucije se začne leta 1959, ko takrat delavske univerze postanejo samostojne izobraževalne ustanove. Njihov cilj pa je bila podpora pri izobraževanju vse od osnovne do visoke šole, ter izobraževanje nekvalificiranih in polkvalificiranih delavcev v podjetjih nam zaupa trenutna direktorica Polona Trebušak, ki je vodenje univerze prevzela leta 2017.

Ko so se v letošnjem letu lotili »brskanja po zgodovinskih podatkih«, da bi se spomnili, kako je bilo pred desetletji, se je izkazalo da so podatki do leta 1972 bolj skopi, nam pojasni direktorica Polona Trebušak. So pa v zaprašenih omarah našli kup zanimivih podatkov. Recimo, da so na zasavski univerzi imeli program »Kaj mora vedeti dekle in žena o sebi« in še eden zanimiv je bil: »Nega, molža in pravilno krmljenje, pogoj za dobro molznost krav« in »razvoj otroka in njegovi kvarni vplivi«.

Programi so se, jasno, skozi leta spreminjali in prilagajali času. Letos poleti smo tako največ o delu ustanove izvedeli od upokojenke Zdenke Selan, ki je kar 34 let delala na omenjeni izobraževalni ustanovi in šla skozi več njenih reorganizacij.

Če vas zanima, kaj vse smo izvedeli, kliknite spodaj!

Nekdanji zasavski program: »Kaj mora vedeti dekle in žena o sebi«

Print Friendly, PDF & Email