Doma Aktualno “To ni le delo, ampak način življenja”

“To ni le delo, ampak način življenja”

Lavra Izgoršek

Njihov temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. DPM Trbovlje je neprofitna prostovoljska organizacija, ki izvaja cel kup zanimivih projektov – od počitniških zabav, letovanja in prireditev. Vendar je društvo veliko več kot to. Kaj vse še počnejo in kako jo je pot zanesla v »vode« društva, smo se pogovarjali z Lavro Izgoršek, gonilno silo društva, prejemnico številnih priznanj, med drugim posebno priznanje županje Občine Trbovlje, društvo pa je letos prejelo tudi naziv Naj prostovoljska organizacija 2018 zasavske regije.

Koliko časa ste že del društva?
Društvo vodim že 14 let, prostovoljka pa sem že preko 20 let.

Kako vas je pot zanesla sem?
Že v osnovni šoli mi je bilo blizu prostovoljsko delo, delo za lokalno skupnost. Najbližje mi je bilo predvsem delo z otroki in tako sem začela sodelovati z DPM Trbovlje. Skozi leta spoznavala projekte, ljudi, način dela in našla prostor, kjer sem se počutila sprejeto in imela občutek, da nekaj dajem skupnosti.

Kaj je vaša naloga?
Moja naloga je vse od vodenja društva, priprave in izvedbe projektov, delo s prostovoljci, starši, otroki, promocije društva do čiščenja, pospravljanja in fizičnega dela. Vse v enem – od začetka do konca.

Kako društvo deluje in kje črpate sredstva?
DPM Trbovlje del sredstev za sofinanciranje dejavnosti prejme iz proračuna Občine Trbovlje, del iz razpisov, vse ostalo pa so donacije, sponzorstva in prejeta sredstva, ki so plod našega truda – od ponudbe voščilnic, darilnih paketov do izvajanja rojstnodnevnih zabav, animacij.

Kaj vam, tudi po toliko letih, daje energijo za takšno delo?
Imeti možnost ves čas nadgrajevati svoje delo je vsekakor največji izziv in to je tisto, kar daje energijo in voljo za naprej. Ob tem pa še spoznavati nove ljudi, s tem nove projekte in zavedanje, da to ni le delo, ampak način življenja.

Kakšni so plani za delo naprej?
Vedno so novi izzivi, želje, ideje po napredku, izboljšanju. Ena od velikih želja v Zasavju je spodbuditi podjetja in organizacije k izvajanju korporativnega prostovoljstva, ki poteka v okviru Slovenske filantropije. Časi, ko so družbeno odgovornost podjetij predstavljala le sponzorstva in donacije, so minili. Podjetja se raje odločajo za inovativne oblike sodelovanja z vsemi deležniki lokalnega okolja in korporativno prostovoljstvo je en lep primerek tovrstnega sodelovanja.

Prostovoljski programi podjetij obsegajo prostovoljsko neplačano delo zaposlenih za dobrobit širše skupnosti, ki ga z različnimi iniciativami podpira delodajalec oz. podjetje.(prostovoljstvo.org)

Foto: DPM Trbovlje

Kaj je največji izziv?
Delo z ljudmi. Delo, ki te po eni strani lahko zelo izčrpa, po drugi strani pa veliko da. Na meni pa je, da se odločim, kako bom to sprejela.

Lavra Izgoršek, DPM Trbovlje

Kaj vam pomenijo razna priznanja, pohvale?
Vsako priznanje je priznanje vsem nam, ki se trudimo za dobrobit trboveljskih otrok in družin. Je potrditev, da je naše delo opaženo, da delamo dobro in predvsem da delamo s srcem. Za vsem delom, vsako prireditvijo, projektom stoji veliko število prostovoljcev …sama lahko pripravim še tako dober projekt, ampak brez prostovoljcev mi ga ne bi uspelo izvesti. Oni so bistven in pomemben del naše organizacije in njim gre zahvala za vsa ta priznanja, za trud in čas, ki so ga pripravljeni vložiti.

Bi želeli kaj sporočiti našim bralcem?
Tako kot pravi pregovor …medtem, ko čakaš, da bodo drugi storili kaj zate, lahko čas izkoristiš za to, da ti storiš kaj zanje. Mi smo vedno veseli dobrih idej, novih predlogov, prijaznih ljudi in vseh tistih, ki želijo tudi z dejanji prispevati za boljši jutri naših otrok, za našo lokalno skupnost.

Vsak zavezanec za dohodnino lahko del svoje odmerjene dohodnine nameni za donacije organizacijam, ki delujejo s splošno koristnim namenom. Donacija vas nič ne stane in ne vpliva na višino vračila ali doplačila dohodnine. Z izpolnitvijo obrazca Zahteva za namenite dela dohodnine za donacije, ki jo oddate na pristojnem finančnem uradu, gre 0,5% odmerjene dohodnine izbrani organizaciji. V nasprotnem primeru gre ta delež skupaj z ostalimi 99,5% v proračun RS.

Avtor: Petra Šmid

Print Friendly, PDF & Email