Doma Aktualno »To znanje si želim že več let«

»To znanje si želim že več let«

bty

Center za pridobivanje kompetenc Zasavje

»Zelo sem vesela, da imam možnost sodelovanja v izobraževanju NPK Maser. To je znanje, ki si ga želim že več let. Trenutno sem v 3-letnem izobraževanju naravnega zdravljenja, masažo pa vidim kot dopolnitev znanja«, tako svojo izkušnjo v procesu pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije opisuje udeleženka v Centru za pridobivanje kompetenc Zasavje. Vodi ga Zasavska ljudska univerza s ciljem izboljšati temeljne in poklicne kompetence odraslih. Predvsem tistih, ki so nižje izobraženi (manj kot štiriletna srednja šola oziroma vključno z ISCED 3 – nižje poklicno in srednje poklicno izobraževanje) in manj usposobljeni, s poudarkom na starejših od 45 let. Tako se povečuje vključenost odraslih, tako zaposlenih kot brezposelnih, v vseživljenjsko učenje. S tem razvijejo strokovne kompetence, osebne potenciale, fleksibilnost in mobilnost za lažje delovanje v sodobni družbi oziroma vključitev na trg dela.

Kako dobra ideja postane posel

Poudarek je na razvoju kompetenc s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij in uresničevanju Resolucije nacionalnega programa izobraževanja odraslih v RS v letih 2013–2020, ki vključuje številne zanimive programe. »Trenutno sem v programu Podjetno v svet podjetništva in razvijam svojo poslovno idejo ter se izobražujem v znanjih, nujnih za odprtje svojega s.p. – ja,« svojo motivacijo pojasni eden od udeležencev. Nekateri namreč iščejo novo poslovno pot preko pridobitve novega poklica, drugi nadgradnjo dejavnosti, s katero se ukvarjajo ali širitev svojega znanja: »Že več let nisem bila vključena v izobraževalno dejavnost, zato mi sodelovanje v tem programu pomeni širitev obzorij. Vsekakor je dobrodošlo, da si pridobim dodatno znanje, ki mi bo prav prišlo v službi«.

Projekt je podprt z evropskimi sredstvi, kar pomeni, da je ta za udeležence brezplačen. To je za marsikoga ključno, saj je sicer pridobivanje dodatnih kompetenc in kvalifikacij lahko zelo drago in se jih ne bi mogli udeležiti. Za mnoge udeležence je pomembno tudi, da je izobraževanje v domačen kraju, kar jim omogoča, da ga lahko ob službi, družini in drugih obveznostih vključijo v svoj vsakdan. Marsikoga pritegne dejstvo, da so tovrstne kvalifikacije priznane tudi v tujini.

Center za pridobivanje kompetenc Zasavje bo številne možnosti, ki jih ponuja, predstavil tudi pred Delavskim domom Trbovlje na Paradi učenja 15. maja v okviru kampanje EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019. Z njo želijo skupaj s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Tako se bo med 11. in 18. majem 2019 zvrstilo več kot 100 dogodkov v več kot 50 krajih po Sloveniji. Preko poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, poskušanj dobrot slovenskih kmetij, gledaliških predstav in drugega pestrega dogajanja bomo vsi lahko odkrivali sledi več kot 10.000 projektov, ki smo jih v Sloveniji v zadnjih 15 letih uresničili s pomočjo evropskih sredstev.

Več na eu-skladi.si.

Print Friendly, PDF & Email