Doma Aktualno Tonin: »Težave rešujmo z olajšavami in ne subvencijami«

Tonin: »Težave rešujmo z olajšavami in ne subvencijami«

Predsednik Nove Slovenije, Matej Tonin, je včeraj obiskal Zasavje, v zagorskem gostišču Kum se je srečal z Zasavčani, ki so mu lahko zastavili različna vprašanja.

Zasavčane je v prvi vrsti zanimalo, kako namerava Nova Slovenija rešiti gospodarske težave, iz katerih Zasavje še ni uspelo povsem iziti. Tonin je bil zelo jasen: »Za območja Slovenije, ki so v nekih razvojnih težavah, se mi najboljši pristop zdi, da rešujemo probleme z olajšavami, ne subvencijami. Subvencije so lahko vir številnih korupcijskih afer in birokratskih zapletov, veliko bolj enostavno je, da ti država pomaga z olajšavami, kar pomeni da če imaš na nekem območju podjetje, če tam ostaneš, ustvarjaš delovna mesta, ti država vzame manj davka.«

»Start-up podjetja so priložnost Zasavja«

Predsednik Nove Slovenije pozna mlada in hitrorastoča podjetja v Zasavju, ki po propadu težke industrije in pešanju energetike, prevzemajo glavno gospodarsko vlogo v regiji. Start-upe Tonin vidi kot  veliko priložnost za Slovenijo in sploh za Zasavje. »Mislim, da bi tukaj lahko bi eden izmed večjih tovrstnih središč, prav za start-upe, ker je morda veliko infrastrukture od nekdaj velikih podjetji in bi ji veljalo drugače izkoristiti,« razmišlja Tonin. Presenetil ga je podatke, da vsa slovenska start-up podjetja letno zberejo tudi več kot sto milijonov evrov, 95 odstotkov tega denarja gre v tujino. »V našem programu ponujamo za izboljšanje pogojev njihovega dela debirokratizacijo številnih predpisov. Ker znanje očitno v Sloveniji je, je pa preveč birokratskih predpisov, da bi tukaj delovali in ustvarjali, zato selijo proizvodnjo ali pa ustvarjanje izven, prav zaradi birokratizacije. Torej debirokratizacija in manjše davčne obremenitve,« pravi Tonin.  

Med prednostnimi nalogami stranke pravičnost, varnost in svoboda

V Novi Sloveniji so pripravili program 15 za 15 – 15 prioritetnih ukrepov, da se Slovenija uvrsti med 15 najbolj razvitih držav na svetu – po kvaliteti življenja. Trem prioritetam pa namenjajo še več pozornosti. »Eno je izboljšanje poslovnega okolja, od tega so odvisna delovna mesta pa tudi, da bodo ljudje ostajali v Sloveniji. Druga prioriteta je izboljšanje zdravstvenega sistema, saj ljudje v Sloveniji zaradi čakalnih vrst še vedno umirajo in zdi se mi, da je Slovenija, še vedno prebogata, da bi zaradi tega umiral. Tretja prioriteta pa je zagotoviti več pravičnosti, torej reorganizacija sodnega sistema,« Tonin pojasnjuje program stranke.

Print Friendly, PDF & Email