Doma Aktualno Trboveljčana čaka življenjska preizkušnja

Trboveljčana čaka življenjska preizkušnja

Poseben čar je osvojiti tri športne discipline naenkrat. Raznovrstni in naporni treningi so le en del tega športa – triatlona. Trboveljčan Iztok Deželak se je znova odločil preizkusiti svoje meje na enem najtežjih tekmovanj.

Veliko svojega časa Iztok nameni splošni fizični pripravljenosti, za katero skrbi ob vodenju skupinskih vadb, kolesarjenju, teku, pohodništvu in plavanju. Treninge opravi bolj kot ne vsak dan, ne glede na vremenske razmere.

Tekmovanja, ki odpeljejo v ekstrem

“ICON, beseda, ki me bo vsak dan opominjala, motivirala, gnala, nekaj vzela, a vem da še več vrnila. Tekma, za katero pravijo da je nora, da te dobesedno spije, tekma z veliko možnostjo da te premaga. Ne bojim se, želim si jo!” je na svojem blogu zapisal Iztok.

Gre za enega najtežjih triatlonskih tekmovanj. Bazo ima v italijanskem Livignu, skupno šteje dolžino 241 kilometrov in 8000 pozitivnih višinskih metrov. Plavalni del bodo opravljali v ledeniškem jezeru, ki leži skoraj na 2000 metrih nadmorske višine. To pa še ni vse, plavali bodo namreč ponoči. Cilj teka v dolžini maratona bo tekmovalcem vzel precej energije, saj se bodo večino časa gibali na višini, kjer je zrak redkejši.

Je po vašem mnenju ICON težji od IRONMAN triatlonskega tekmovanja?

IRONMAN je malce krajše tekmovanje, bistvena razlika z ICONom pa je v tem da v večini poteka po ravninah, v človeku prijaznih razmerah in okolju. Še vedno pa je IROMNAM s 3,8 km plavanja, 180 km kolesa in 42 km teka nekaj izjemnega.

Kaj pričakujete od vaše udeležbe na ICON triatlonu?

Pričakujem tiste ekstra občutke, ki jih lahko doživiš le na meji svojih sposobnosti, to je moj svet, tam mi je lepo. Upam da pridem do cilja. 

Kaj je po vašem mnenju najtežji del tekem?

Najtežje je 5 minut pred startom, potem pa je iz ure v uro lažje.

Kako pa je z motivacijo? Kdo vse vas podpira in vam stoji ob strani?

Z motivacijo načeloma nimam težav, precej truda vlagam za izpolnitev cilja. Motivacija je osnova, brez nje bi lahko o vsem skupaj le sanjal. Sicer pa me že od samega začetka podpira družina, prijatelji in ekipa, katera skrbi zame na tekmovanjih.

Print Friendly, PDF & Email