Doma Zasavsko Trboveljčani med prvimi

Trboveljčani med prvimi

Strokovno izobraževalno tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči NMP Rogla je potekalo od 20. do 22. 9. na Rogli. Bilo je že 12. po vrsti. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz ZD Trbovlje, že drugo leto zapored.

Tekmovali so v kategoriji MOE NRV, to je nujno reševalno vozilo, tako da ekipa šteje samo dva člana in v ekipi ni zdravnika. Člana tekmovalne ekipe sta bila zdravstvena reševalca Tomaž Grilc in Matjaž Mikuž. Z znanjem in skupnimi močmi sta dosegla 3. mesto. “Potrditev več, da na Reševalni postaji Trbovlje delamo dobro, strokovno in varno. Predvsem gredo zasluge novemu vodstvu, ki ima posluh za naše ideje in katero zelo podpira dodatna izobraževanja.” nam je povedal Robert Jošt, član ekipe ZD Trbovlje.

Tekmovanje je obsegalo 21 različnih vaj, katera so različno razporejena po celem območju smučarskega centra Rogla. Rogla se je zopet izkazala za odličnega gostitelja, seveda v sodelovanju s sekcijo reševalcev v zdravstvu. Tekmovanje je resnično organizirano na visokem nivoju.

Najprej izobraževanje nato praksa

Tekmovanje se je pričelo v četrtek, najprej samo z izobraževalnim delom, to so delavnice kjer so tekmovalci dobili precej novih informacij glede dispečerkse službe zdravstva, oskrbi opeklin, intraosalnih pristopov, ukrepanje pri kemiskih nesrečah, dekontaminacijska tiraža.

Popoldan pa se je pričelo za res. Vse vaje so potekale v kompleksu hotela, kratke, ampak težke vaje. Šest različnih scenarijev, od poškodbe motorista, oživljanja, odčitavanja ekg zapisov, opeklin, stabilizacije tujka v trebuhu, pravilen prenos obolelega in manevriranje po stopnišču.  Zatem so sledile vaje na prostem.

Odlični občutki po zaključenem dnevu

Trboveljska ekipa je bila aktivirana v noči na petek ob 3. uri zjutraj. Narediti so morali vajo z večjem številom poškodovanih z zasilnem pristankom letala pri koči na Jurgovem. Po sami vaji se je ekipa vrnila v mirno okolje bungalova, ampak počitka ni bilo. Že je bil nov klic, v tem primeru aktivacija vseh ekip, zopet lokacija koča na Jurgovem. Spanja za sodelujoče ni bilo.

Zadnji poletni dan je tudi zelo dobro vplival na ekipo. Vsi scenariji so bili na prostem. Začelo se je z intoksikacijo Atropa belladonna, sledil je padec pacienteke z višine 5 metrov, neodziven 8-mesečni dojenček, napad volka, podivjani bik, epipen pri otroku.

Malo predaha in družabni dogodek za vse udeležence. Slavnostna večerja, druženje, medsebojno povezovanje z ekipami iz drugih regij po Sloveniji in s Hrvaške. Ker pa se je pričakovala nova nenapovedana nočna vaja v noči na soboto, so kar hitro odšli na prvi spanec, ki je bil že res potreben. Do vaje pa na koncu ni prišlo. Sobota pa se je začela z vajami team bouilding-a, vaja izločanja pomembnih informacij, in kemijska nesreča v petih scenarijih.

Ob 14.30 je sledil zaključek tekmovanja z razlago vseh vaj in razglasitev rezultatov. Odlično tretje mesto. Tekmovanje se je zaključilo s tradicionalno povorko iz Rogle skozi Zreče in Slovenske Konijice do vhoda na avtocesto, od koder so se ekipe, polne novih izkušenj, odpeljale vsaka proti svojemu domu.

 

Print Friendly, PDF & Email