Doma 1+1=2 Trboveljčani na Inovacijskem kampu

Trboveljčani na Inovacijskem kampu

Dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje so se 23. in 24. septembra 2019 udeležili JA Inovacijskega kampa 2019 v Zrečah, ki ga je organiziral Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih, v sodelovanju z EIT (Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo). Dvajset skupin dijakov iz različnih šol je s pomočjo strokovnih mentorjev reševalo zastavljene izzive podjetij Acroni Jesenice, Talum in Domel ter razvijalo podjetniške ideje na temo krožnega gospodarstva in surovin.

Namesto litijevih, aluminijeve baterije!

Trboveljska ekipa se je soočila z izzivom podjetja Talum, in sicer: »Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin«. V ekipi so dobili idejo, da bi namesto litijevih baterij začeli izdelovati aluminijeve baterije. Izhajali so iz dejstva, da se v današnjem času vse več srečujemo z električnimi napravami, poleg tega pa želimo vse stvari imeti prenosne. Ta trend kaže na vse večjo uporabo baterij in akumulatorjev in seveda tudi večjo zmogljivost le-teh. Ideja zasavskih dijakov je bila spodbuditi javnost ter večja podjetja k razvoju in povečani uporabi aluminijevih baterij. S tem bi zelo zmanjšali količino nevarnih odpadkov (litij) ter dodali aluminiju pomembno vlogo v energetiki. Cena baterij bi bila zagotovo nižja, saj je aluminija v naravi več kot dovolj. S tem bi poskrbeli za okolje in dali možnost novemu viru energije.

Sicer ideja ni zmagovala na kampu, je pa ekipa vsekakor uspešno izpeljala zastavljeni cilj, se ob tem zabavala in se hkrati naučila mnogo novih veščin.

 

 

Matic Zamuda in Matej Strniša, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

Print Friendly, PDF & Email