Doma Aktualno Trboveljčani ne bodo plačevali napak drugih

Trboveljčani ne bodo plačevali napak drugih

Glede na izglasovano pooblastilo OS županji, da prične postopke za izstop občine iz družbe Ceroz, želimo podati informacije z namenom, da ne bo prihajalo do napačnih interpretacij in neresničnih dejstev.

Trboveljski občinski svetniki so se lahko s problematiko podjetja Ceroz seznanili na predzadnji, 2. redni seji, ko smo na podlagi številnih prejetih pobud na sejo povabili direktorja podjetja Ceroz. Takrat so lahko občinski svetniki prejeli odgovore na vsa zastavljena vprašanja. Prav tako se je nekdanji direktor družbe udeležil 24. redne seje Komisije za gospodarstvo in proračun, ki je potekala 27. septembra 2018, ki je razložil stanje družbe in podal odgovore na vprašanja članov komisije.

Poudariti želimo, da smo na problematiko izračunanih cen po elaboratu opozorili že lanskega februarja na sestanku vseh družbenikov, ki je potekal na Občini Trbovlje. Vendar se na naše pomisleke in opozorila ni odzval nihče, kot tudi ne na vse ostale težave, na katere vodstvo ni reagiralo, pa bi moralo in zaradi česar smo danes v situaciji, ko ima podjetje ogromno izgubo. Prav tako je treba omeniti, da je bil z naše strani postavljen pogoj za nadaljnje sodelovanje, in sicer izbris zlatega glasu, ki ga ima Občina Hrastnik, s čimer bi si vse ustanoviteljice zagotovile enako glasovalno pravico oziroma bi bili vsi glasovi enakovredni. Po več kot dveh mesecih, dogovora o tem še vedno nismo dosegli

Prvotna naloga vodstva občine oziroma županje kot njene zastopnice je, da zaščiti interese občanov. Neodgovorno bi bilo, da je občina del družbe, v kateri ne more o ničemer odločati, o dejanskem stanju in delovanju družbe nima pravih in realnih podatkov, po drugi strani pa nosi finančno odgovornost.

V zadnjem času so se pojavila številne kritike in ugibanja občanov, ki so se na nas obračali zaskrbljeni, da bodo njihove položnice znatno višje zaradi negativnega finančnega poslovanja podjetja Ceroz. Na tej točki se je bilo treba vprašati »ali bomo dovolili, da bi Trboveljčanke in Trboveljčani plačevali za nekaj, za kar niso odgovorni, niti krivi«. Povsem razumljivo je tudi, da odgovornosti prav tako ne nosi hrastniški župan, ki je zadevo zgolj nasledil. Prav je, da to storijo tisti, ki so odgovorni za nastalo situacijo, kar pa Občina Trbovlje in njene občanke in občani zagotovo niso.

S tem razlogom je bil tudi sklep dan na 3. redno sejo, da pravočasno pripravimo vse potrebno za urejanje medsebojnih odnosov in vseh pravnih dokumentov, ki jih bo občina potrebovala, da s 1. januarjem 2020 uradno izstopi iz družbe Ceroz d. o. o.

 

Prispevek je oglasno sporočilo Občine Trbovlje.

Print Friendly, PDF & Email