Doma Aktualno Trboveljčani »razturali« na Lošinju

Trboveljčani »razturali« na Lošinju

Pretekli konec tedna je na hrvaškem otoku Lošinju potekala tekma svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi oziroma downhillu, ki so jo skupaj s hrvaškimi kolegi organizirali člani trboveljskega MTB kluba.

Lovro Hesky.

Sodelovanje med trboveljskim MTB klubom in atletskim klubom Lošinj poteka že nekaj let, pričelo pa se je po naključju, ko sta se na dopustu srečala Sebastjan Zmrzljak in takratni predsednik kluba na Lošinju Lovro Hesky. Ugotovila sta, da ju veže šport. »Sebastjan mi je pojasnil, da ima naš otok velik potencial za spust z gorskimi kolesi,« razlaga Hesky, ki se od tedaj s takšno vrsto kolesarstva s kolegi na otoku ni ukvarjal, so pa vsako leto organizirala pol maraton.

Sebastjan Zmrzljak.

Trboveljski kolesarji so prav tako imeli že izkušnje z organizacijo tekem, saj so več let pripravljali Downhill Javor, zato so združili moči in na otoku Lošinj pričeli z urejanjem in gradnjo proge. »Sama postavitev proge je bila zahtevna, saj je tu samo kamenje, uporabili pa smo pot, ki so jo otočani včasih uporabljali, da so prišli na drugo stran otoka,« več kot štiri leta trdega prostovoljnega dela opisuje Zmrzljak.

Tekmo v downhillu so organizirali že dvakrat, a letošnja je bila prva, ki je štela za točke svetovnega pokala. »Pot do organizacije tekme za svetovni pokal je zahtevna, najprej je potrebna dobra kandidatura, nato pa še izpeljava,« pravi Zmrzljak.

Na Lošinju več Zasavčanov kot domačinov

Pretekli konec tedna je bil Lošinj praktično Zasavski. Več deset prostovoljcev iz Zasavja je pomagalo pri organizaciji tekme, še več jih je prišlo na sam ogled sobotnih kvalifikacij in nedeljske tekme. Prizorišče so pričeli pripravljati že štirinajst dni pred samo tekmo. Koordinacija več 200 tekmovalcev iz več kot 25 držav in več tisoč obiskovalcev je bila zahteven projekt, a člani MTB kluba in njihovi podporniki so se izkazali in ugodili vsem visokim standardom krovne organizacije (UCI), ki koordinira tekme svetovnega pokala v downhillu.

Tekmo dobro sprejeli tudi domačini

Da se je takšen svetovni športni dogodek zgodil v njihovem mestu, so bili navdušeni tudi domačini. »Zahvala, da je Lošinj ta konec tedna postal center sveta, gre sodelovanju med dvema izjemnima kluboma, atletskim klubom Lošinj in MTB Trbovlje,« je dejala županja Malega Lošinja Ana Kučić. Tekma sodi v njihov koncept, saj se otok že več let promovira kot prostor zdravja in vitalnosti, kamor vsekakor spada tudi šport, meni županja.

Ana Kučić, županja Malega Lošinja.

Ali bo tekma za svetovni pokal na sporedu tudi naslednje leto, organizatorji še ne vedo, vsekakor pa se bodo potrudili, da bo Lošinj uvrščen na koledar tekem 2019. »Mi nismo profesionalni organizatorji tekem, to delamo, ker v tem uživamo, vsekakor pa nas žene tudi to, da nas letos vsi tekmovalci sprašujejo: When next year (kdaj bo tekma naslednje leto),« še dodaja Zmrzljak.

Del proge na Lošinju.
Print Friendly, PDF & Email