Doma Aktualno Trboveljčani razvili zanimivo igro

Trboveljčani razvili zanimivo igro

Kovček je izkustvena igra, namenjena mladim za boljše razumevanje vzrokov migracij. Udeleženci igre preko realnih situacij spoznajo razloge, zakaj ljudje po svetu množično zapuščajo svoje domove, nato pa so tudi sami postavljeni v situacijo, ko morajo spakirati svoj kovček in se odpraviti na pot. Tjaša Vidergar iz Mladinskega centra Litija je po usposabljanju povedala:” Igra se mi zdi super uporabna, še posebej za tiste, ki se z migracijami še niso srečali ali o tej temi premišljevali. Učinek gre pričakovati predvsem na tistih, ki do igre o migracijah niso poglobljeno razmišljali.” Igra v mladih sicer spodbuja kritično mišljenje in empatijo, skupaj s priročnikom pa bo na voljo brezplačno, tako v fizični kot tudi spletni različici.

V Mladinskem centru Trbovlje je v sredini prejšnjega meseca potekala zaključna konferenca projekta Safe Haven z naslovom “Z mladimi na pot k bolj vključujoči skupnosti”. MCT je kot nosilec projekta predstavil rezultate, doslej nastale v strateškem partnerstvu z britanskimi, poljskimi in turškimi partnerji, ki bodo med mladimi in v lokalnih skupnostih spodbujali strpnost, sprejemanje različnosti in medkulturni dialog.

Safe Haven oz. varno zatočišče je dvoletni projekt v programu Erasmus+, ki ga Mladinski center Trbovlje izvaja skupaj s partnerjem Global Link iz Velike Britanije, STRIM s Poljske in organizacijo TOG iz Turčije. Zasnova za projekt je nastala leta 2015, ko je Slovenijo prečkalo več sto tisoč ljudi in je ob veliki begunsko-migrantski krizi postalo evidentno, da lokalno okolje in institucije niso bile dobro pripravljene na vse posledice, ki jih je le-ta prinesla s seboj: razmah sovražnega govora, izbruh nestrpnosti, radikalizacijo  – ne samo v svetu odraslih in v medijih, temveč tudi med mladimi. Prav zato so partnerji v projektu za primarno ciljno skupino v prvi vrsti izbrali mlade med 15. in 20. letom, katerim je namenjen prvi rezultat projekta – aktivnost Kovček, nadaljnje pa s projektom vplivajo tudi na mladinske oz. druge strokovne delavce, ki delajo z mladimi, lokalne skupnosti in odločevalce – njim je namenjen večjezični Priročnik za gradnjo podpore v lokalni skupnosti za begunce in migrante, mladinski sektor pa projekt dosega tudi s tretjim rezultatom – mednarodno mrežo organizacij Varno zatočišče.

PRIROČNIK z 20 praktičnimi ukrepi

Direktorica Mladinskega centra Katarina Nučič je v svojem uvodnem nagovoru poudarila, da: ”Migracije ne izbirajo. Dogajale so se v preteklosti, dogajajo se danes in se bodo tudi v prihodnje. Zato je pomembno, da se zavedamo pomena poudarjanja strpnosti, medkulturnega dialoga in sprejemanja drugačnosti v vseh obdobjih”. Številne odgovore na to tematiko ponuja Priročnik, v katerem je zbranih več kot 20 praktičnih ukrepov, s katerimi bodo lahko šole, mladinske organizacije, društva, lokalne skupnosti in odločevalci spodbujali strpnost, socialno vključevanje in medkulturni dialog. Mednarodna mreža organizacij, ki so aktivne na področjih, ki jih zajema projekt, je namenjena razvoju prihodnjih idej za skupne mednarodne projekte, sestavlja pa jo 30 zanesljivih in izkušenih organizacij iz Evrope in širše.

 

Print Friendly, PDF & Email