Doma Aktualno Trboveljčanki ‘oskar’ na področju etnologije

Trboveljčanki ‘oskar’ na področju etnologije

Foto: Mestna občina Nova Gorica

Trboveljčanka Jana Mlakar Adamič, etnologinja in sociologinja kulture iz Zasavskega muzeja Trbovlje, je letošnja dobitnica prestižne Murkove nagrade Slovenskega etnološkega društva.

Murkova nagrada Slovenskega etnološkega društva

“Najvišje strokovno priznanje v etnologiji na Slovenskem me je zelo presenetilo. Ne razmišljaš o nagradi, ko delaš. Sem pa vesela, ker so moje delo opazili moji stanovski kolegi, to navsezadnje tudi največ šteje,” se je Mlakar Adamičeva razveselila nagrade za 30-letno delo v etnološkem muzealstvu in zasavski kulturi, ki so ji jo podelili na gradu Kromberk.

Foto: Mestna občina Nova Gorica

Mlakar Adamičeva se je posvetila pedagoškemu in znanstvenemu delu ter iskanju novih oblik predstavitve kulturne dediščine Zasavja, ki jo popularizira z inovativnimi razstavami, članki in razpravami ter z živim stikom z okolico in ljudmi, so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Nove oblike predstavitve kulturne dediščine Zasavja

Podobo delavske kulture je strnila v muzejski predstavitvi in vodniku Rudarsko stanovanje: bivalna kultura skozi čas in v vodniku Etnološka pot – trboveljske rudarske kolonije ter v 16 informacijskih tablah na etnološki poti. V knjigi Teknilo nam je je strnila monografsko raziskavo o prehranjevalnih navadah rudarjev in njihovih družin. Podobo življenja Zasavja v zadnjih 200 letih pa je zaokrožila s prikazom socialnih in poklicnih skupin obrtnikov, trgovcev in gostilničarjev, ki jih je predstavila v seriji publikacij.

V medmuzejskem projektu o zgodovini in praznovanju 1. maja je letos v Trbovljah pripravila razstavo o tem prazniku in vpetosti rudarjev v praznovanje. V knjigi Lutkarji in lutke pa je dokumentirala celoten popis zbirke lutk, hkrati je s Hrastničani vrsto lutk tudi oživila.

Print Friendly, PDF & Email