Doma Aktualno Trboveljčanu, ki je rešil življenje kolesarju in policistki, ki je pred požarom...

Trboveljčanu, ki je rešil življenje kolesarju in policistki, ki je pred požarom rešila stanovalce – medalji za požrtvovalnost

Toni Fakin

Tudi v Zasavju imamo vsako leto heroje, ki skrbijo, da je svet lepši in boljši. Dva takšna sta prejela tudi medalji za požrtvovalnost.

“Ves čas sem razmišljal, naj mi ne umre!”

Trboveljčan, Toni Fakin je bil 31. maja dopoldan na parkirišču trgovine v Trbovljah, kjer je čakal družinske člane, ki so se odpravili po nakupih. Zaslišal je močan pok z bližnje regionalne ceste in takoj predvidel, da je najverjetneje prišlo do prometne nesreče. Brez pomisleka je stekel v smeri poka, kjer je videl ustavljeno osebno vozilo, ki je imelo razbito zadnje steklo, ob vozilu pa je na tleh ležal moški, kolesar. “Ko sem pritekel do kolesarja in videl na tleh ogromno lužo krvi, njegov obraz pa je bil zelo, zelo poškodovan, mi je bilo takoj jasno, da moram čim prej zaustavil krvavitev”. Poškodovanemu je iz rane na vratu brizgala kri, zato je Fakin takoj pozval voznika naj prinese gazo iz kompleta prve pomoči, jo zvil v trd omot in pritiskal na vratno rano.

“Ves čas sem razmišljal, naj mi ne umre!” se še dobro spomni Fakin, ki se je s kolesarjem do prihoda reševalne ekipe pogovarjal, ga vzpodbujal in bodril. Zdravnica Nina Pokorn je posebej poudarila, da je bilo premišljeno dejanje Trboveljčana ključno za okrevanje poškodovanega. Toni Fakin je skromen občan, ki se nerad izpostavlja. Je pa za naš portal povedal, da sta s kolesarjem Janom, ki je povsem okreval, še vedno v kontaktih: “veže naju posebna vez”. Fakin je kolesarja po nesreči tudi skupaj z družino obiskal na domu – hotel se je sam prepričati, da je z njim res vse v redu. Sedaj stike ohranjata po telefonu ali gresta na kavo, “najbolj pa sem bil počaščen, ko je mene in mojo družino povabil na praznovanje svojega pravega rojstnega dneva, ki ga je imel slab mesec po dogodku.” še opiše Fakin in pojasni: “Kajti “drugi” rojstni dan je dejansko imel na dan nezgode, saj bi se v primeru, da se ne bi izteklo tako kot se je, lahko končalo precej tragično.”

Slučajno se je peljala mimo in takoj ukrepala!

Prav tako medaljo za požrtvovalnost je prejela pomočnica komandirja Policijske postaje Litija Klavdija Mlakar, ker se je 24. septembra 2019 v Zagorju ob Savi brez pomišljanja odzvala na požar in požrtvovalno evakuirala stanovalce ter v nevarni situaciji s svojim ravnanjem nedvomno preprečila še hujše posledice.

Medalje za požrtvovalnost se podeljujejo policistom, drugim zaposlenim v policiji in drugim fizičnim osebam za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju nalog.

Print Friendly, PDF & Email