Doma 1+1=2 Trboveljski dijaki ustvarili “zasavsko” igrico

Trboveljski dijaki ustvarili “zasavsko” igrico

Dogodivščine rudarskega škrata Perkmadeljca je računalniška igrica, ki so jo ustvarili trboveljski dijaki v okviru projekta Erasmus+. Učitelja Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Simona Izgoršek in dr. Uroš Ocepek sta mlade ustvarjalce pospremila tudi v Španijo.

Prvi del projekta je bilo dvotedensko usposabljanje dijakov v Sevilji, drugi del pa samo izdelovanje igre – to je bilo sprva v šoli, potem pa zaradi epidemije – od doma.

Koordinatorka projekta Izgorškova bo poskrbela tudi, da bo igra dostopna vsem:“S projektom in izdelano igro želimo doseči čim širšo publiko vseh starostnih obdobij. To bomo zagotovili tako, da bo igra dostopna v lokalnih knjižnicah, v zasavskih muzejih, virtualnem muzeju 4. dritl, igra bo lahko služila kot učni pripomoček pri geografiji, zgodovini,…”.

Dijaki so po vrnitvi iz Sevilje pričeli z izdelovanjem računalniške igre, s katero bo igralec spoznal Zasavje, zasavsko narečje in legendo o zvitemu škratu Perkmandeljcu. Dijaki so se razdelili v dve skupini – umetniško in programersko ter se vsak na svojem področju lotili dela.

Cilj je vrniti Sveti Barbari vseh 14 gumbov

Umetniki so bili zadolženi za oblikovanjem grafične podobe igre in zvoke. Za podobo igre so uporabili »pixel art«, ki je oblika digitalne umetnosti sestavljena iz majhnih kvadratkov imenovanih pikslov. Naloga programerjev pa je bila ustvarjanje različnih skript v programerskem jeziku C#. Skupaj so dijaki ustvarili igro, katere glavni cilj je povrniti vseh 14 gumbov Sveti Barbari, ki so skriti v igri. Domiselno so v igro vključili tudi rudarske predmete in zasavske jedi – igrica pa bo dostopna v slovenščini in angleščini.

Ali so dijaki s tem tudi pripravljeni na samostojno izdelovanje iger? Takšen odgovor nam je podal Svit Rihter “Znanje, ki smo ga pridobili v Španiji bo to kar precej poenostavilo.” Svojo izkušnjo pa je opisal tako, “Cela izkušnja je bila zelo zabavna in poučna, prav tako pa me je še bolj navdušilo za izdelavo iger.”

Prihodnje leto bodo novi dijaki ustvarili novo igro. Tokrat bo tema skupina Laibach in devet nadobudnih srednješolcev naj bi odšlo na priprave v Seviljo, potem pa pripravilo še eno zabavno z Zasavjem povezano računalniško igrico.

Print Friendly, PDF & Email