Doma Aktualno V Trbovljah pripravljeni na najhujši scenarij

V Trbovljah pripravljeni na najhujši scenarij

Občina Trbovlje in štab CZ Občine Trbovlje STA Z AKTIVNIMI PRIPRAVAMI IN ORGANIZACIJO na morebitno širjenje virusa pričela že takrat, ko v Sloveniji še ni bilo prvega primera virusne okužbe, a so se začeli pojavljati prvi znaki, da se lahko to kmalu zgodi, pojasnjuje vodja CZ Simon Las.

Na prvem sestanku so dorekli sistem, prejšnji petek pa je potekal sestanek z občinskimi javnimi zavodi in strokovnimi službami, na katerem so se poenotili in sprejeli sklepe o delovanju oziroma zaprtju posameznih zavodov in njihove infrastrukture. Od takrat naprej, torej v manj kot tednu dni, so bili s strani Občine Trbovlje in štaba CZ Občine Trbovlje sprejeti naslednji ukrepi oziroma izvedene naslednje aktivnosti:

VARSTVO OTROK: v zvezi z varstvom otrok delavcev, ki so zaposleni v zdravstvenih ustanovah in nikakor ne morejo zagotoviti varstva svojih otrok, so poskrbeli za individualno nujno varstvo otrok. Pridobili so prostovoljce, ki na svojem domu oziroma domu otroka nudijo otroku varstvo. Varstvo poteka po sistemu 1:1, torej en prostovoljec nudi varstvo enemu otroku.

PRENOČIŠČA ZA ZDRAVSTVENO OSEBJE: Občina Trbovlje v Mladinskem centru Trbovlje zdravstvenim delavcem Splošne bolnišnice Trbovlje ponuja brezplačna prenočišča.

– POMOČ STAREJŠIM: Starejši občani, ki nimajo svojcev, da bi poskrbeli za njih v času pandemije, lahko vsak dan med 7.30 in 11. uro pokličejo na številko 03 56 67 740 in sporočijo kaj od nujnih živil potrebujejo, prostovoljci OZ Rdečega križa Trbovlje namesto njih opravijo nakup živil, prostovoljci PGD Trbovlje – mesto pa poskrbijo, da so ta živila starejšim občanom tudi dostavljena. Poleg nujnih živil se starejšim občanom dostavljajo tudi zdravila in plinske jeklenke. Za oskrbo občanov je poskrbljeno tudi v KS Dobovec, razvoz nujnih živil opravlja PGD Dobovec.

– POMOČ JAVNIM SLUŽBAM: Štab CZ Občine Trbovlje je pred zdravstvenim domom za sprejem in čakanje pacientov postavil svoj šotor s posteljami, ki bo olajšal delo strokovnim službam ZDT-ja.  Spremenjen je tudi prometni režim pri zgornjem vhodu (cesta je odprta samo še za nujne prevoze).

Bolnici in zdravstvenemu domu sta Občina Trbovlje in štab CZ Občine Trbovlje zagotovila skupno 500 zaščitnih mask, 300 zaščitnih oblek in 25 zaščitnih očal. Ker je javni promet do nadaljnjega ukinjen in taksisti opravljajo javno službo, je štab CZ trboveljskim taksistom predal zaščitno opremo (razkužila, maske, rokavice). Prav tako je štab nekaj zaščitne opreme zagotovili tudi delavcem komunale, mestnemu redarstvu, Območnemu združenju Rdečega Križa Trbovlje.

– SPREJETE ODREDBE: Prejšnji teden sta županja in poveljnik štaba CZ Občine Trbovlje izdala sklep o prepovedi uporabe otroških igrišč, v nedeljo je bil izdan poziv k zaprtju lokalov in ne-živilskih trgovin. Prav tako je bila v tem tednu izdana odredba odredba o prepovedi kurjenja v naravnem okolju. Z današnjim dnem pa je Občina Trbovlje skladno z navodili države sprejela ODREDBO O IZVAJANJU PRIPOROČIL NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA JAVNO ZDRAVJE V OBČINI TRBOVLJE.

PREVOZ ODVZETIH VZORCEV: Štab CZ Občine Trbovlje v sodelovanju s PDG Trbovlje – mesto VSAK DAN poskrbi za prevoz odvzetih vzorcev iz Zasavja v Ljubljano, kjer potekajo analize. Prevoze vzorcev se opravlja ZA CELOTNO REGIJO.

– DONACIJE LOKALNIH PODJETIJ: Štab sodeluje tudi z lokalnimi podjetji, do sedaj smo s tega naslova prejeli že dve donaciji zaščitne opreme, ki pa je bila takoj predana v uporabo službam zdravstva.

Kot je še dodal Las, so v Trbovljah pripravljeni na možnost razširjanja novega koronavirusa. v ZD Trbovlje bodo okrepili svoje telefonske linije, težav pri preskrbi s pitno vodo ni planirati, ne glede na to je pripravljen načrt za hitro morebitno sanacijo. Zagotovljene so kapacitete po planinskih domovih in drugih ustanovah za primer karantene. Dogovori so sklenjeni z gostinci v primeru zagotavljanja toplih obrokov in razvoza. Dodatna ležišča so urejena tudi v zdravstvenem domu za zdravstvene delavce.

Print Friendly, PDF & Email