Doma Aktualno Trbovlje: Več denarja za manj onesnaženja

Trbovlje: Več denarja za manj onesnaženja

Veliki onesnaževalci zraka (še posebej v zimskih mesecih) so peči na trda goriva, ki jih je v Trbovljah, kot ugotavljajo, še vedno precej. Poleg drv, ki že tako ali tako onesnažujejo zrak s prašnimi delci PM 10, se v individualnih kuriščih mnogokrat znajdejo tudi stvari, ki v peč vsekakor ne sodijo (moker les, obleka in obutev, plastika in ostali odpadki), pri izgorevanju katerih nastaja rakotvorni plin.

Iz 15.000 na 25.000 evrov

Na občini si želijo vse manj takšnih kurišč in vse boljši zrak, zato bodo tokrat znesek za finančne spodbude ob vgradnji toplotnih črpalk v stanovanjske stavbe še povečali – iz lanskih 15.000, ki so jih hitro porabili, na 25.000 evrov.

Razpis za zamenjavo kurilnih naprav je že pripravljen in odprt vse do konca novembra, višina finančne spodbude pa znaša 1200 evrov oziroma do 15 odstotkov priznanih stroškov naložbe.

Razpis občine najdete na njihovi spletni strani, občani pa lahko poleg sredstev, ki ji namenja občina, kandidirajo tudi na razpisu Eko sklada ter dobijo še dodatno finančno spodbudo.

Print Friendly, PDF & Email