Doma Aktualno Tudi Švagan skočil visoko v zrak za rudarje

Tudi Švagan skočil visoko v zrak za rudarje

Slovenski rudarji praznujejo svoj praznik 3. julija, v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo leta 1934 začeli zasavski rudarji. Dan rudarjev je te dni prisoten povsod, kjer je še knapovšna doma, bodisi v preteklosti ali sedanjosti.

Tudi v Kisovcu pred Rudarskim muzejem je predvčerajšnjim potekala slovesnost v čast tega praznika. Zbrali so se rudarji iz Zasavja in okolice, zapela sta Loški glas in Knapovske punce. Društvo RMED Srečno Zagorje je pripravilo krajši kulturni program, vrhunec pa je bil skok čez kožo. Kandidati so seveda rudarji in zaslužni občani, ki spoštujejo knapovsko tradicijo. Skakalo je šest kandidatov, med njimi tudi zagorski župan Matjaž Švagan, ki je član društva RMED že od samega začetka. Župan se še spomni časa, ko so zapirali rudnik in kako težka je bila takrat ta odločitev.

Predsednika društva Antona Kobana pa predvsem veseli dejstvo, da društvo šteje že dvesto članov, med njimi so tudi mladi. Društvo sodeluje s šolami in pripravlja razstave likovnih del z rudarsko tematiko. Eno od teh razstav si lahko ogledate v Rudarskem muzeju. Na literarnih natečajih, ki jih prirejajo pa sodeluje vse več učencev zagorskih šol.

 

Avtor: Stanislava Radunovič

Print Friendly, PDF & Email