Doma Aktualno Ups! Pozabili so na obdobje po zaprtju rudnika

Ups! Pozabili so na obdobje po zaprtju rudnika

Po zasavskih ulicah še vedno odmeva novica o tem, kako so poslanci, tudi zasavski, obstruirali novelo zakona o RTH – ta naj bi po besedah direktorja rudnika poskrbela za 3 stvari, ki jih prvotni zakon ni predvidel.

Kako so lahko pozabili?

Direktor RTH Janez Žlak

Prvi rudar Janez Žlak je prepričan, da so pri sprejemu zakona njegovi predhodniki skupaj z državnim ustrojem pred leti enostavno pozabili na tri pomembne stvari. Prva je ta, da se bodo dela, ki bodo izvedena še v novembru in decembru morala plačati v letu 2019, torej, ko naj bi bil RTH že likvidiran. Druga, da se podjetje likvidira po zakonu o gospodarskih družbah, sanacija pa izvaja po zakonu o rudniku – torej, da dokler obveznosti iz naslova sanacije niso končane, ne bi mogli izbrisati podjetja, tretja pa da niso predvideli monitoring za leta po zaprtju. Kdo je kriv za takšno napako Žlak ne želi kazati s prstom.

Vdori zemlje, voda, ki pronica na površje, plazovi … so le začetek posledic dvestoletnega rudarjenja.

Poslanka SMC Vojka Šergan

Na očitke, da so z zakonom čakali na zadnje leto mandata prvopodpisana Vojka Šergan (SMC) pravi, da so se aktivnosti na to temo začele že veliko prej. A kot običajno, se je zapletlo pri uradnikih, doda. Šerganova je prepričana, da je premoženje ljudi in varnost treba zaščititi, monitoring je ključen. Trenutno še vedno v teoriji obstaja možnost, da bo novela sprejeta v tem mandatu, ko bo sklicano nadaljevanje prekinjene seje odbora.

Ivan Hršak, foto: DeSUS

Zasavski poslanec Ivan Hršak (Desus), ki je prav tako bojkotiral obravnavo novele, po mnenju hrastniškega župana Mirana Jeriča, ključne za Zasavje, proti vsebini nima očitkov. Ravno nasprotno, prepričan je, da monitoring potrebujemo, le da bo, ne glede na vsebino, bojkotiral zakone, ker “gre več ali manj zgolj za nabiranje volilnih glasov ter poskus reševanja eksistence posameznih novih poslancev”. Ne glede, ali bi zakon koristil Zasavju ali ne. Hršak je pripravljen taisto novelo vložiti v novem mandatu, če bo seveda izvoljen.

Jerič: “Ne bom dal podpisa, da so dela opravljena, dokler ne bodo posanirali vso območje. Ker ko bo rudnik enkrat zaprt in likvidiran, ne verjamem, da bo država še hotela slišati, da je potrebno zaradi posledic rudarjenja kakšno območje še posanirati.”

Miran Jerič, župan Hrastnika.

Hrastniški župan Miran Jerič pingpongiranja med poslanci in strankami ne komentira, je pa zelo naklonjen vsebini novele in verjame, da bi le to v dobro Zasavja morali sprejeti.

Print Friendly, PDF & Email