Doma Šport Utrinki z zimskih prvenstev v plavanju

Utrinki z zimskih prvenstev v plavanju

V pokritem tivolskem bazenu v Ljubljani je pred mlajšimi potekalo zimsko državno prvenstvo v plavanju za kadete, mladince in člane, katerega so se od 27 klubov s 376 plavalci udeležili tudi štirje plavalci trboveljskega kluba: Žiga in Tilen Šintler, Tim Dolanc ter Nika Todorovič.

Tekmovanja sta se po zamenjavi sredine udeležili tudi Daša Krajnc, kot članica Olimpije in Tjaša Vozel kranjske Zvezde.
Plavalci so morali imeti do prvenstva potrjene odplavane rezultate, a najkrajši konec so zopet potegnili klubi, ki nimajo optimalnih pogojev za treninge: namreč za to starostno kategorijo je bilo v zimski sezoni le pet tekem (mlajši so jih imeli 10) od tega dve celo v 50 metrskem bazenu. “In če pogledamo dejstva, da trboveljski plavalci zaradi finančnih omejitev začenjajo z vodnimi treningi v Hrastniku takrat, ko so prva tekmovanja že na sporedu vidimo, kako težko je nadoknaditi zaostanek v količini treningov,” pravijo v PK Trbovlje.

Svoje je naredila še višja sila: Tilen je zaradi službe opustil redno treniranje, Žiga je s pripravami na maturo ravno tako izgubljal dragocene treninge, s šolskimi obveznostmi in dejavnostmi v gimnaziji se je spopadala tudi Nika, medtem ko je Tim Dolanc solidno tekmoval in dokazal, da se s trudom in resnostjo na treningih da nadoknaditi kasnejše ukvarjanje z izbranim športom in da ni nič zamujenega. A vseeno tudi letos niso ostali brez finalnih nastopov.

V štirih dneh tekmovanj sta se najbolj izkazala Tim Dolanc, ki se je z občutno popravljenimi osebnimi rekordi približal finalom v absolutni konkurenci, ter Žiga Šintler, ki se je vpisal v anale nesmrtnih trboveljskih plavalcev, prvi z dosežkom pod eno minuto na 100 mešano! 59:59 je njegov dosežen čas, ki bo za prihodnje generacije še dolgo nedosegljiv.
Vseeno so starejš plavalci s samo uvrstitvijo na državno prvenstvo in odplavanimi osebnimi rekordi, s podpovprečno kilometrino, dosegli zastavljene cilje, ki “v nemogočih razmerah bijejo boj s konkurenco in nezavidljivimi pogoji za trening.”

Uspešni tudi mlajši dečki in mlajše deklice

Letošnje zimsko državno prvenstvo za mlajše dečke in deklice, ter dečke in deklice, katerega organizator je bil plavalni klub Triglav iz Kranja je potekalo na poseben način. Ker plavalna zveza ni našla organizatorja za zimsko državno prvenstvo za dečke in deklice so sprejeli rešitev, da se program nastopov za mlajše izvede v treh dneh namesto v dveh. Tako so bili starejši dečki in starejše deklice primorani že ob 7. uri pričeti z ogrevanjem ter končati 1. del tekmovanja ob 11 uri, nakar so nastopili na istem bazenu še mlajši, ki so tako plavali discipline, ki se navadno plavajo v dveh delih.

Ariana Agrež, Mojca Oberžan in Špela Oberžan

Prvenstva se je udeležilo le najboljših 260 mladih plavalcev iz 26 klubov Slovenije, ki so izpolnili predpisane norme za to tekmovanje. Kljub temu, da je imelo kar devet trboveljskih plavalcev (Brina Rozina, Tinkara Lavrič, Sara Isakovič ter Pia Lah Škrbec) odplavane zahtevne norme, so se prvenstva udeležili le Ariana Agrež, Oberžan Mojca in Špela ter fanta Taj Zupančič in Jan Lah Škrbec.

Ariani je uspelo priti na zmagovalne stopničke

V tridnevnem tekmovanju, kjer so starejši dečki plavali tudi popoldanska finala, plavalci niso razočarali. Odličja si je res priplavala le Ariana Agrež, ki je osvojila 2. mesto na 50 prsno ter 3. na 100 prsno in 50 delfin. Na 200 prsno, kjer bi ravno tako osvojila 3. mesto, pa so jo sodniki diskvalificirali zaradi samo njim znanega razloga. Na 50 in 100 prosto je bila ravno tako odlična ter osvojila 4. oziroma 5. mesto.

Špela Oberžan je kljub neosvojenem priznanju osvojila odlični dve 5. mesti na 50 prosto in 100 mešano, ter bila osma na 100 prosto, prvo mesto pa je izpustila iz rok na 100 delfin, saj je zamudila na štart, kar bo dobra šola za v bodoče. Najmlajša Špela pa je svoj edini nastop na 200 prsno opravila brezhibno in dokazala, da lahko nanjo resno računamo v prihodnosti.

Taj Zupančič in Jan Lah Škrbec

Fanta Taj in Jan pa sta v kategoriji dečkov že konkretno penila vodo, ter se uvrščala v popoldanska finala. Tako se je Taj, kot mlajši letnik uvrstil med najboljše na 50 in 100 delfin, ter 100 mešano, kjer je občutno popravljal osebne rekorde in nakazal bero medalj v prihodnjem letu, kjer bo starostno izenačen s konkurenti. Finala najboljših slovenskih delfinistov je okusil tudi Jan in z enajstim oz. dvanajstim mestom pokazal, da še ni rekel zadnje. Tudi on je občutno popravljal osebne rekorde.

Plavalci sedaj odhajajo na zaslužen odmor, a pravega počitka si ne smejo privoščiti, saj se kmalu nadaljujejo tekmovanja v 50 metrskih bazenih.

Print Friendly, PDF & Email