Doma Aktualno V mozaiku bo še en pomemben kamen postavljen danes

V mozaiku bo še en pomemben kamen postavljen danes

Gradnjo prizidka ob glavni stavbi zasavskega VDC-ja bodo zapečatili danes s postavitvijo temeljnega kamna.

Prizidek bo poleg povečanih kapacitet, možnosti začasnih namestitev, med drugim rešil tudi problematiko Covid-19 – ločitev čistih in nečistih poti za institucionalno varstvo, saj, kot nam pojasni direktorica Špela Režun, morajo sedaj za vzpostavljanje Covid con, zapirati dnevne enote in 120 uporabnikov dnevnih enot, prikrajšati za pravico vključenosti.

Dobrih 350 kvadratnih metrov bo uporabnikom zasavskega VDC-ja ponudilo več prostora in s tem večje možnosti za razvoj, delo, vključevanje …Do konca leta naj bi zbrali vso potrebno dokumentacijo, kot še doda Režunova – v prihodnjem letu se bodo lotili gradnje in v letu 2022 nove prostore pričeli uporabljati.

Še toliko bolj nujen prizidek, zaradi “covid” situacije

Prizidek vključuje v pritličju povečane delavnice za uporabnike dnevnih enot. V covid času bodo lahko bolj razmaknili mize, v prihodnosti pa iz naslova povečanja sprejeli 10 dodatnih  uporabnikov v delavnico.

Dva nova posebna vhoda bosta vodila v večji prostor namenjen sestankom in izobraževanju, tudi zunanjim oziroma organizacijam iz Zasavja, ki sodelujejo z VDC Zagorje. S tem bodo uresničevali tudi projekt vključevanja VIP Zasavje. Drugi vhod pa bo vodil v prostore, ki bodo v prihodnosti namenjeni individualnim obravnavam uporabnikom in delavnicam za avtiste, ki potrebujejo več miru, a ga sedaj v natrpanih delavnicah ne morejo zagotoviti. Pridobitev bo tudi prostor za delovno terapijo in fizioterapijo.

Povečala se bo mansarda, kjer se bo enota razširila za 2 sobi, ki sprejmeta 2 osebi. Pridobili bodo tudi balkon, ki bo omogočal stanovalcem v enoti večkratne izhode na svež zrak. Večina stanovalcev je namreč gibalno oviranih in potrebujejo pomoč zaposlenih za izhode ven, kar pa je velikokrat težko izvedljivo.

Ob prizidku se bo zgradilo požarno stopnišče do mansarde, kar bo močno povečalo požarno varnost mansarde ter s tem povečalo varnost bivanja stanovalcev.

VDC odpira novo bivalno enoto za uporabnike

Print Friendly, PDF & Email