Doma Aktualno V radeški šoli zavržejo okoli 7 ton hrane, zato iščejo rešitve!

V radeški šoli zavržejo okoli 7 ton hrane, zato iščejo rešitve!

Hrana sodi na krožnik, ne v smeti, se imenuje projekt, v katerega je skupaj za radeško komunalo stopila Osnovna šola Marjana Nemca Radeče. Izračunali so, da na leto zavržejo 6.787 kilogramov hrane. Količino zavržene hrane želijo zmanjšati in obenem poskrbeti za čim bolj zdravo prehranjevanje otrok.

Povprečen Slovenec vrže v smeti približno 163 evrov

V projektu so analizirali posavske šole in vrtce in izračunali, koliko hrane vržejo v smeti. Na radeški šoli naj bi na posamezen obrok zavrgli 51 gramov, v to pa ne upoštevajo mokrega odpada, torej juh in čajev. OŠ Marjana Nemca Radeče je na enajstem mestu po kriteriju najmanj zavržene hrane med posavskimi osnovnimi šolami. Letno gre v smeti skoraj 7 ton odpadne hrane.

Pitna voda je naše bogastvo

V sklopu projekta spodbujajo tudi pitje vode iz pipe in v ta namen je Komunala Radeče v centru mesta postavila pitnik.

Lotili so se iskanja rešitev

Robert Sonc, ki za projekt skrbi v sklopu Komunale Radeče je naštel nekaj ukrepov, ki so jih šole že sprejele. Izobraževali bodo starše o zdravi prehrani in izboljšanj prehranjevalnih navad doma in o zavrženi hrani nasploh. Vzpostavili bodo privlačne prostore za prehranjevanje, zagotovili zadosten čas za malice in kosila, vzpostavili varčnejši predpripravo hrane in naročanje bolj optimalnih količin.

Rešitev vidijo tudi v sistemu samopostrežbe in manjših obrokih. “Kot zanimiv primer lahko omenimo, da smo na eni od šol zasledili, da učence za mizo motivirajo z barvnimi kartončki. Učenci so porazdeljeni po mizah po posameznih razredih od 1. do 3. razreda in imajo sistem opozarjanja z barvnimi kartončki (zelen – pridni pri obedu, rumen – malo bolj se moram potruditi, rdeč – opozorilo za primernejše vedenje pri mizi). Opaziti je bilo zelo kulturno obnašanje med prehranjevanjem in pospravljanjem hrane za sabo.”

Nedotaknjena živila, ki ostajajo naj bi ponudili ostalim otrokom v kotičku s sadjem in tistim, ki obiskujejo podaljšano bivanje.

Med učenci na osnovnih šolah v Brežicah so izvedli tudi anketo o prehranjevanju v šoli in o primernosti prostora, kjer jedo. Zanimivo je to, da se največ učencem v jedilnici zdi preglasno.

Projekt Zeleno Posavje združuje komunalna podjetja iz celotne regije, ki so si zadala, da bodo zmanjšala količino zavržene hrane – tako v šolah kot tudi doma.

Print Friendly, PDF & Email