Doma Aktualno V trboveljskem parku čas meri sončna ura

V trboveljskem parku čas meri sončna ura

Sončno uro so v park postavili leta 2003 in je delo Bojana Frantarja – kulturnega delavca in edinega Slovenca, ki obnavlja in izdeluje sončne ure. Uro so obnovili, dodali palico za kazanje časa in tablo z navodili.

Skulptura je bila deležna obnove, obveščajo s trboveljske občine, saj je bila popravljena oziroma ponovno dodana senčna palica, ki je manjkala, ta pa je pomemben element za kazanje časa. Prav tako je bila poleg sončno-časovne skulpture postavljena še tabla z navodili branja sončne ure. Na njej so štiri sončne ure in analemna osmica s koledarjem.

V zadnjih dneh so uro še očistili in prenovili ploščo pod njo, ponosno poročajo iz Trbovelj: “Posebnost mestnega parka sedaj v vsej svoji veličini služi učenju, spoznavanju ali pa zgolj občudovanju priprave, ki jo ljudje za merjenje časa uporabljajo že stoletja in še dlje.”

Unikatna sončna ura, ki krasi mestni park je postavljena na delu, ki je odprt po osi vzhod- zahod in ima zato idealno lego za postavitev sončne ure. Ker je trboveljska dolina obdana s hribovji, ura ob enakonočju kaže od približno 8.30 do približno 17. ure, seveda, poleti nekaj več, pozimi pa manj. Prav tako ura združuje preteklost s sedanjostjo, torej nekdanje pokopališče s sedanjim mestnim parkom. Oblikovana je namreč tako, da lahko učencem in dijakom pomaga pri učenju geografije, kamnita skulptura v mestnem parku je umetniško arhitekturna posebnost v Trbovljah, hkrati pa ura, ki odmerja čas vsemu, opozarja na minljivost. Kaže čas za nazaj in naprej in ju na simbolni ravni spaja.

Vir: ZMT

Print Friendly, PDF & Email