Doma Aktualno V Trbovljah (spet) krčijo število svetnikov

V Trbovljah (spet) krčijo število svetnikov

V Trbovljah bodo spet zmanjševali število svetnikov. Po tem, ko so v prejšnjem sklicu skrčili občinski svet iz 27 na 25, naj bi število še zmanjšali.

 

Če bo predlog sprejet tudi v 2. obravnavi, bodo na naslednjih volitvah v Trbovljah izbrali namesto 25, po novem 21 občinskih svetnikov. Manj bo tudi članov krajevnih skupnosti.

Zakon o lokalnih volitvah le pri ustanovitvi?

Sprememba statuta naj bi torej prinesla manj občinskih svetnikov, kar pa ni bilo po volji vsem dosedanjim članom. Mitja Vozel je opozoril na člen Zakona o lokalnih volitvah, ki pravi, da naj bi občina, ki ima med 15.000 in 20.000 prebivalcev, Trbovlje jih ima nekaj čez 16.000, imela od 24-27 svetnikov.

To naj bi veljalo le ob ustanovitvi lokalnih skupnosti, je odgovorila Maja Hvala, direktorica trboveljske občinske uprave in, po njenem, ne velja za kasnejše spremembe.

Kot razloge za takšno odločitev je Tomaž Trotovšek navedel, da bo med drugim lažje sestaviti komisije, ker pa se na vseh ravneh varčuje, je prav, da se varčuje tudi pri številu svetnikov, je še dodal.

“Ne vidim niti enega pametnega razloga” je odločen svetnik Aleš Gulič, ki je prepričan, da občina z manj prebivalci nima manj problemov. Bo pa z manj svetniki zmanjšana stopnja demokracije. Svetnik Andrej Šinkovec na drugi strani pravi, da je 21 svetnikov na ravni občine povsem dovolj, s tem bodo pokrite vse komisije. Obdobje javne obravnava je možnost za iskanje skupnih stališč, pa je dodala še podžupanja Maja Krajnik.

Svetniki naj se odrečejo sejninam!

V duhu varčevanja v občini je Jože Pustoslemšek predlagal, da naj bi se v bodoče vsi svetniki odrekli sejnin in jih namenili socialno ogroženim družinam. Pri tem ga je podprl Šinkovec, vendar je predlagal, da bi se odrekli le delu sejnin.

Predlog sprememb statuta, v smislu varčevanja občine na ravni zmanjševanja števila svetnikov, je podprlo 17 svetnikov, 7 pa jih je glasovalo proti.

Print Friendly, PDF & Email