Doma Aktualno V Trbovljah plavajo že 83 let

V Trbovljah plavajo že 83 let

Plavanje se v trboveljski dolini izvaja že od leta 1935, ko je bil ustanovljen Plavalni klub Trbovlje. V začetku so treninge izvajali v 33 metrskem bazenu. Po izgradnji 50 metrskega letnega bazena leta 1956 je klub dobil odlične pogoje za izvajanje plavalnih treningov v letnem delu sezone. Leta 1972 se je tedanje vodstvo Cementarne Trbovlje odločilo za izgradnjo 25 metrov pokritega bazena, ki je bil na voljo tudi trboveljskim plavalcem vse do leta 2007. Takrat je delovalo 7 skupin in klub je štel neverjetnih 150 članov.

Danes se v plavalnem klubu izvajajo štiri aktivnosti in sicer; začetni tečaji plavanja, nadaljevalne šole plavanja, športne šole plavanja in tekmovalno plavanje. Od zaprtja bazena v Cementarni tekmovalci v zimskem delu sezone trenirajo v bazenu v Hrastniku, od junija do avgusta pa na letnem bazenu v Trbovljah. Šolo plavanja in šolo za neplavalce v Trbovljah izvajajo celo leto v domu starejših Franca Salomona. Trenerja tekmovalne skupine, ki šteje 25 plavalcev sta Darko Raušl – Ruf in Peter Zupančič.

Tečaj plavanja je aktivnost, ki jo plavalni klub izvaja občasno, traja 10 ur, namenjena pa je otrokom neplavalcem starosti od 4 do 7 let. Cilji tečaja je premagati strah pred vodo, prilagoditi otroka na vodo in doseči samostojno plavanje vsaj petih metrov v tehniki »po svoje«.

Kot že nekaj let do sedaj, bodo tudi v poletnih mesecih od junija do avgusta 2018, izvajali nadaljevalno šolo plavanja za otroke starosti od 4 do 10 let na letnem bazenu v Trbovljah.

Od 28. 5 do 1. 6. 2018 pa bomo izvedli 5 urni začetni tečaj za otroke neplavalce od starosti 4 do 7 let v bazenu doma FS.

Na koncu velja omeniti še svojevrstno priznanje Fakultete za šport, ki bo v svoji reviji Šport, objavila članek, ki so ga napisali vaditelji kluba. V članku z naslovom »Od pasjega plavanja do kravla« je opisana metoda poučevanja, kjer pri vadbi uporabljamo tako imenovan rekvizit »jajčka«, ki ga drugi klubi in društva ne poznajo ali ne uporabljajo.

SORODNI ČLANKI:

Bodo Trboveljčani še plavali v cementarniškem bazenu?

Print Friendly, PDF & Email