Doma Aktualno POZOR: Vojaška vaja z letali, helikopterji in tankom v Trbovljah

POZOR: Vojaška vaja z letali, helikopterji in tankom v Trbovljah

Vaja Jadranski udar, ki smo jo Zasavci lani spoznali pobliže, se bo zopet izvajala tudi na območju Trbovelj.

Uspešna lanska izvedba je v Slovenijo tokrat “prinesla” vojake iz 24 zavezniških držav, ki se bodo usposabljali za usmerjevalce združenega ognja. Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Okoli 700 udeležencev, na posamezni lokaciji od 20 do 30 vojakov

Letalniki bodo vzletali iz Cerkelj ob Krki in iz Brnika, usposabljanje pa bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi v Trbovljah.

Tako kot že preteklo leto, se bodo tudi letos od 3. do 9. junija udeleženci potrudili, da bodo čim manj moteči za lokalno prebivalstvo, obljublja Jani Krošl iz Slovenske vojske. Del vaje, ki bo potekal v in nad Trbovljami bo v okolici Termoelektrarne. Predvidenih je do 30 vojakov, 5 vojaških vozil, gosenično vozilo, letala in helikopterji.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12. ter 14. in 23. uro. Usposabljanje bo večinoma potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih 20–30 vojakov.

Na ogled ob Dnevu odprtih vrat
Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2018 bo del programa ob dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, v nedeljo, 3. junija, na letališču Cerklje ob Krki, začela pa se bo ob 12. uri. Takrat si boste lahko ogledali letala, helikopterje in vojaško opremo, ki bo del Jadranskega udara.

Print Friendly, PDF & Email