Doma Aktualno V Zagorju začetek gradnje “Cilenca trails park-a”

V Zagorju začetek gradnje “Cilenca trails park-a”

V Kolesarskem klubu Zagorska dolina so se v letu 2019 intenzivno lotili projekta za vzpostavitev prvega gorsko kolesarskega parka v Zasavju, ki bo na pobočju hriba Cilenca nad ŠRO Evropark v Zagorju ob Savi.

Vse potrebne papirje so do letošnje pomladi pripravili, s samo gradnjo pa, zaradi epidemije, začenjajo dober mesec kasneje od predvidenega.

Gorsko kolesarski park Cilenca Trails, ki je plod, kot pravijo kolesarji – odličnega sodelovanja z Občino Zagorje ob Savi, se bo razprostiral na kar 16 hektarjih, ponujal bo 6 gorsko kolesarskih poti za vse stopnje znanja, urejen bo tudi manjši »skills park«, kjer se bodo obiskovalci lahko spoznali z osnovami gorskega kolesarstva skupaj s strokovno usposobljenim kadrom kluba. Namen parka približati gorsko kolesarstvo širši javnosti in gorskim kolesarjem zagotoviti namenske poti, ki bodo omogočale varno in nadzorovano vožnjo ter odlične pogoje za trening.

Kot rečeno, Cilenca Trails park je zasnovan za vse stopnje znanja, težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veličin športa ter možnost varnega napredovanja v vožnji. Uporaba parka bo za vse obiskovalce brezplačna, gradnjo in nadaljnja vzdrževalna dela pa bodo izvajali člani Kolesarskega kluba Zagorska dolina skupaj s prostovoljci.

Poleg kolesarskih bodo uredili še pešpoti

V sklopu gradnje se bodo uredile in očistile tudi obstoječe pešpoti, ki bodo namenjene pešcem in služile kot dostop na vrh parka. Vse poti bodo označene s tablami, morebitna križanja s pešpotmi pa se bodo izvedla na odsekih, kjer je hitrost kolesarjev zmanjšana.

Park naj bi odprli prihodnjo pomlad, nam zaupa predsednik Kolesarskega kluba Zagorska dolina Andraž Grum. Poleg same uporabe poti, ki bo brezplačna, bodo ponudili tudi tečaje gorskega kolesarstva, malo šolo kolesarstva, planirana pa je tudi vzpostavitev izobraževalnega centra v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije.

“Cilenca Trails park bo tako postal središče kolesarstva v regiji in izhodišče za vse oblike kolesarstva v občini.” Gorska kolesarska pot bo tako nadgradnja pred štirimi leti postavljenega Pumptracka v zagorskem Evroparku. Več informacij najdete na spletni strain https://cilenca.koloklub.si, v klubu vabijo prav vse prostovljce, ki bi se želeli priključiti projektu, da jih kontaktirajo.

Print Friendly, PDF & Email