Doma Aktualno V Zagorju zbrali 38 litrov krvi, zbirajo tudi jutri

V Zagorju zbrali 38 litrov krvi, zbirajo tudi jutri

Tekom današnjega delovnika je življensko tekočino na prvi letošnji krvodajalski akciji v Zagorju darovalo 85 ljudi, ki so prišli odstopit svojega slabega pol litra krvi z dobrim namenom.

Kot je povedala zdravstvena administratorka Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) se je vabilu odzvalo skupno 103 posameznikov, kolikor se jih je tudi zglasilo na vpisnem mestu, odvzema pa izmed teh niso uspešno izvedli 18-im.

Po vpisu in izpolnitvi zdravstvenega vprašalnika sledi merjenje krvnega tlaka

Sicer je po današnjih podatkih ZTM najbolj kritična količina zalog krvi krvne skupine AB+. Po besedah zdravnice specialistke transfuziologinje Valentine Filipović Samec, ki je danes v Zagorju odločala o nadaljnji napotitvi na odvzem krvi ali pa o odklonu, prav dosti zavrnitev ni bilo. “Zelo velik poudarek dajemo temu, da je poskrbljeno za varnost krvodajalcev in za prejemnike transfuzije, “ je še dejala ob tem, ko ob povečanemu številu respiratornih obolenj zaznava visoko stopnjo odgovornosti krvodajalcev. “Ozaveščenost je na visoki ravni in ljudje že preventivno raje ostanejo doma, če se ne počutijo najbolje, kot pa da bi izpostavljali sebe in tudi druge širjenju bakterij in virusov.”

V Zagorju ob Savi bodo letos potekale tri redne krvodajalske akcije, ob današnji in jutrišnji, so načrtovane še junija in septembra.

Dobrodošli k darovanju krvi tudi jutri!

Pri sprejemu in pogostitvi krvodajalcev, ko že oddajo svojih 450 ml krvi, je danes priskočilo na pomoč blizu deset prostovoljcev Rdečega Križa Zagorje, ki z izvajalcem akcije, terensko ekipo ZTM, redno sodeluje z roko v roki. “Tudi jutri bo še potekalo zbiranje krvi, prav tako v prostorih KC Delavski dom Zagorje, in sicer od 7. do 13. ure, kamor ste vljudno vabljeni v čim večjem številu,” je povabila k vnovični priložnosti za srčno gesto sekretarka zagorskega Rdečega križa, Štefka Suša.

 

Print Friendly, PDF & Email