Doma Aktualno V Zasavju le ščepec stavke, vroče krvi pa malo morje

V Zasavju le ščepec stavke, vroče krvi pa malo morje

Stavka gasilcev 2016
Primož Jelševar

“Moj komentar na današnjo stavko javnega sektorja je, da neto plače lahko vzdržno dvignemo samo če zmanjšamo davke ali če povečamo dodano vrednost na zaposlenega v gospodarstvu. Vse ostalo je nevzdržen dvig plač – populistično prekladanje davkov iz ene na drugo stran, ki za sabo prinese več škode kot koristi za ljudi,” je prepričan zagorski podjetnik in politik Primož Jelševar, ki dodaja še: “Skupaj z dvigom minimalne plače je potrebno prilagoditi tudi ostalo zakonodajo, da zaradi dviga ljudje ne bodo plačevali še več, ampak bodo živeli bolje.”

“Marsikdo od ljudi, ki danes stavkajo, je najprej pridno študiral za svoj poklic, danes pa dela več in bolj odgovorno delo kot marsikdo v gospodarstvu. Pa bi moral biti samo zato, ker je zaposlen v javnem sektorju plačan manj?” Podjetnica Sabina Lokar verjame, da gre predvsem za sistemske anomalije, v okviru katerih bi lahko tudi zaposleni v javnem sektorju bili plačani različno. Torej, “zakaj ne bi vzgojiteljica, ki za otroke in starše naredi več od kurikuluma, dobila več od tiste, ki se ji z dodatnim delom ne da ukvarjati?”

Stavka v zagorski knjižnici in zasavskih lekarnah

Za stavko so se odločili v zagorski knjižnici. Kot nam je povedal direktor Matej Strgaršek sam med stavkajočimi ni, ne sme pa stavke ovirati. Njihov stavkovni odbor se je odločil, da stavko javnih uslužbencev podpre, zato je danes knjižnica zaprta. Mnenja o stavki ni želel podati.

Stavkovnih aktivnosti pa ne izvajajo zasavski zdravstveni domovi. Glavna sestra Zdravstvenega doma Hrastnik Zdenka Kolar je povedala, da je šlo za skupno odločitev, stavke oziroma zahtev pa ne želi javno komentirati.

Logično, da se ta val nadaljuje

Razen plakatov drugih stavkovnih aktivnosti ne izvajajo niti v Splošni bolnišnici Trbovlje. Direktorica bolnišnice Romana Martinčič je bila seznanjena s strani sindikata Pergam, da delavci podpirajo k stavko, da bi to pomenilo kakšne spremembe za uporabnike oziroma paciente pa ne. Sama se je mnenja o sami stavki vzdržala. “Je pa logično, da se ta val nadaljuje” pojasni direktorica, ki se trenutno bolj kot na stavko fokusira na notranjo organizacijo dela v bolnišnici.

Jasna Gabrič

Stavkovne zahteve županja Trbovelj Jasna Gabrič podpira le v delu, ki je upravičen, pravi. Nobena vlada še ni uspešno uredila pravičnega plačnega sistema, verjame prva dama Trbovelj, z zadnjimi spremembami se je po njenem sistem celo porušil. Gabričeva se tako sprašuje: “Je sprejemljivo, da ima zaposleni isto ali pa celo večjo plačo kot nadrejeni? Je sprejemljivo, da imajo določeni direktorji, katerih ustanovitelj je občina, večjo plačo kot župan? Je sprejemljivo, da ima naprimer srednji menedžer v državnem podjetju, ki ga (podjetje) po možnosti vsake toliko časa rešuje državni denar, večjo plačo kot premier?” Sistem je na poti zrušitve še doda županja in ustvarja se vse večji kaos. Sama bi si želela sistem, v katerem bi lahko nagradila tistega, ki dobro dela, tistega ki dela več.

Sredi februarja še ena stavka

Gordana Vranešič

Ravnateljica Vrtca Trbovlje Gordana Vranešič nam je pojasnila, da danes ne stavkajo. Se pa bo trboveljski vrtec priključil stavki SVIZ-a, ki bo 14. februarja. Tako so se odločili delavci, pojasni ravnateljica, ki bo sledila navodilom ministrstva in predstavnikom sindikata, da bo stavka izpeljana kot je treba. “Bomo pa zagotovo odprti za primere, ko varstva nimajo” še zagotovi.

V VDC tudi danes s polno paro

V zasavskem VDC-ju ne stavkajo, “ampak delamo tudi danes s polno paro, ker se nam tako enostavno zdi prav” pojasni direktorica Špela Režun. Prav bi bilo, da se vrne, kar je bilo vzeto, je prepričana, čeprav samo proporcionalno večanje plač v javnem sektorju, ne bo prineslo tistega, kar javni sektor nujno potrebuje. Režunova meni, da bi bilo nujno uvesti variabilni del plače javnih uslužbencev, ki bi temeljil na učinkovitosti, dodani vrednosti zaposlenih za uporabnike. “Le izobrazba in uvrstitev v tarifni razred ter napredovanja, ki v večini izhajajo iz stalnosti, kot edine osnove za izplačilo plače zaposlenemu, so daleč od učinkovitega, motivirajočega sistema, ki vodi v razvoj javnih storitev v dobrobit slovenskih državljanov.”

Zaradi stavke zaprte zasavske lekarne

Print Friendly, PDF & Email