Doma Aktualno V Zasavju odprl prakso in uresničuje svoje poslanstvo

V Zasavju odprl prakso in uresničuje svoje poslanstvo

Trboveljčan Gašper Lesar je kmalu vedel, da bo njegov poklic povezan s tem, da pomaga ljudem. Zato je po končani srednji šoli zaključil Fakulteto za socialno delo. Pa se še ni povsem našel. Zanima ga tisto, kar je v človeku spravljeno najbolj globoko. Zato je nadaljeval z doktorskim študijem socialnega dela in je danes specializant psihoanalitične psihoterapije.

“Tekom študija sem spoznal, da se želim posvetiti globinskemu raziskovanju osebnosti in posledično nuditi pomoč pri doseganju trajnih sprememb”, pravi. Po tem, ko je odprl prakso v Ljubljani, se je odločil, da bo svoj terapevtski prostor ponudil tudi v lokalnem okolju in na Ulici 1. junija 4 v Trbovljah prejšnji mesec začel z delom.

“Moje poslanstvo je raziskovanje človeških težav, cilj pa, da ljudem pomagam do čim boljšega življenja.” Kar se lahko na začetku sliši malce nerodno, a je, ko dobro pomisliš, logično.

Stiske so še večje zaradi koronavirusa

Na Ulici 1. junija 4 najdete prakso Gašperja Lesarja.

Največkrat Gašperja obiščejo stranke zaradi tesnobnosti, paničnih napadov, težav v odnosih – vse to pa je v času od epidemije še slabše. Poletni čas je vedno obdobje, ko se zadeve malce umirijo, zato terapevti jeseni pričakujejo mnogo več dela.

Preprostih rešitev in magičnih zaključkov ni, odločno poudari Gašper, ki pojasni, da je bistvo uspešne terapijo predanost stranke. “Dokler se sam ne odločiš, rešitve iz čarovniškega klobuka ne bodo skočile”. Prav zato ena ali dve terapiji nista dovolj. Gre za proces. Človeški um je zelo kompleksen in takšne so tudi naše čustvene težave, nadalje pojasni trboveljski psihoterapevt.

Najpogostejše težave Zasavcev so …

In seveda ne gremo mimo vprašanja, kaj so najpogostejše težave Zasavcev. Opredeljuje nas zgodovina, prične Gašper, smo potomci delavsko rudarskega razreda, bilo je veliko alkohola in nasilja. Nihče se ni ukvarjal s čustvi, temveč s preživetjem. Vse to je, v neki sodobni obliki, še danes prisotno.

Seveda so težave pogojene tudi s socialnim statusom – kar pa ne pomeni, da tisti, ki so finančno preskrbljeni, težav nimajo, nas poduči naš sogovornik. “Težave izhajajo globoko iz nas samih in naših izkušenj, življenjskih dogodkov. Je pa res, da bolj kot so ljudje izobraženi, razgledani – prej pridejo do zavedanja, da želijo sami od sebe več in boljše.” In še doda, da same osebnostne težave niti niso tako drugačne v bolj revnih ali bogatejših okoljih.

Gašper Lesar želi svoje znanje izkoristiti, da bi pomagal. Uspeh, ki ga doseže s svojim klientom pa ni takšen, da bi spremenil barvo ali nekaj povečal za pol metra. Uspešna terapija je tista, ki omogoča boljše počutje tistemu, ki ima težave in vsem okoli njega. A se tega ne da izmeriti in pokazati.

Najdete ga na Ulici 1. junija 4 v Trbovljah. Dosegljiv pa je na telefonski številki 040 710 608, elektronski pošti info@psihoterapija-lesar.si ali na www.psihoterapija-lesar.si.

Nova rubrika na našem portalu: Gašper svetuje

V sklopu psihoterapevtske pisarne bo Gašper Lesar vsak mesec na našem portalu povedal več o vsakodnevnih težavah. Lahko pošljete tudi vprašanja ali dileme in vam bo pomagal. Seveda bo vse anonimno. Vaše težave lahko pošljete na urednistvo@zon.si ali direktno na njegov mail, s pripisom: vprašanja za ZON.si.

Print Friendly, PDF & Email