Doma Aktualno V Zasavju zbiralna akcija, ki vključuje tudi nagrade

V Zasavju zbiralna akcija, ki vključuje tudi nagrade

Akcija, ki je bila marca prekinjena, se nadaljuje. V zasavske občine so od leta 2016 postavili že 33 sivo-zelenih zabojnikov, namenjenih zbiranju starih aparatov in baterij.

Od začetka zbiranja so v Zasavju zbrali že več kot 50 ton malih odpadnih aparatov in odpadnih baterij, a zbrane količine želijo organizatorji še povečati, saj je potencial na tem področju dovolj velik. V Sloveniji v povprečju namreč vsako letno damo na trg preko 16 kg e-opreme, medtem ko jo zberemo nekaj več kot 6 kg (na prebivalca).

V akcijo, ki se bo zaključila 30. septembra so vključili tudi posamezne občine in šole.

Nagradno tekmovanje za »večer smeha«

Da se bo starih aparatov v uličnih zbiralnikih za časa akcije zbralo čim več, so pripravili tekmovanje za vse zasavske občine, ki se bodo z zbiranjem starih aparatov in baterij v svojih uličnih zbiralnikih potegovale za stand-up nastop Teškya. Torej – tista občina, ki bo v času akcije v vseh svojih uličnih zbiralnikih zbrala največ tovrstnih odpadkov na prebivalca občine, bo za nagrado prejela »večer smeha«.

V akciji pa bo v zbiranju starih aparatov tekmovalo tudi 10 osnovnih šol iz Zasavja, in sicer v zbranih količinah odpadnih aparatov in baterij v uličnih zbiralnikih (pred matičnimi šolami) in mrežastih paletah (v podružnicah). Potegovale se bodo za nastop raperja Zlatka, ki bo obiskal eno šolo – tisto, ki bo v času akcije zbrala največ teh odpadkov na učenca na šoli.

Lokacije uličnih zbiralnikov v Zasavju najdete TUKAJ!

Kaj se v akciji zbira in kaj ne

V sklopu akcije se bo zbiralo male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače in računalniško opremo ter zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) ter drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, luči).

V akciji se ne bo zbiralo TV in monitorjev ter sijalk, saj se lahko ob oddaji v ulični zbiralnik razbijejo. Prav tako ne večjih aparatov kot so pralni stroji, štedilniki, hladilniki, ki pa so tudi preveliki za tovrstne zbiralnike. V ulične zbiralnike tudi ne sodijo kakršnikoli drugi odpadki.

Print Friendly, PDF & Email