Doma Aktualno Vas zanima, kakšno vodo pijete? Odnesite vzorce!

Vas zanima, kakšno vodo pijete? Odnesite vzorce!

Kakšno vodo pijete, lahko preverite sami! Vodo bodo testirali v državnem laboratoriju.

Ob dnevu voda želijo lastnike zajetij pitne vode in njihove uporabnike seznaniti s tem, kakšno vodo pijejo. V Sloveniji se s pitno vodo iz lastnih zajetij oskrbuje približno 110.000 ljudi.

»Vedenje o tem, kakšno vodo pijemo iz zajetij prispeva k zmanjšanju tveganj za okužbe in k izboljšanju zavedanja o pomembnosti mikrobiološke ustreznosti pitne vode.« pojasnjuje Maja Kostajnšek iz nacionalnega laboratorija.

Pitna voda je lahko zdravstveno neustrezna zaradi mikroorganizmov kot so bakterije in virusi, ti pa lahko povzročijo tudi zdravstvene težave (prebavne motnje in podobno).

V tednu med 18. in 22. marcem 2019 lahko fizične osebe z lastnim zajetjem pitne vode in njegovi uporabniki vzorce vode prinesete na analizo po ugodnejši ceni 24,40 evrov. Ta zajema mikrobiološka preizkušanja pitne vode – Escherichia coli in enterokoki, poročajo v Nacionalnem labratoriju.

Vzorec (vsaj 250 ml) je treba dostaviti v sterilni embalaži, ki jo predhodno brezplačno prevzamete na zgoraj navedenih naslovih, mogoč pa je tudi nakup v lekarnah.

Vzorce lahko lastniki zajetij pitne vode in njihovi uporabniki oddajo na lokacijah NLZOH, in sicer:

– Maribor, Prvomajska 1, med 8. in 13. uro,

– Murska Sobota, Ul. arhitekta Novaka 2b, med 7. in 12. uro,

– Ravne na Koroškem, Ob Suhi 5b, med 7. in 11. uro,

– Ljubljana, Grablovičeva 44, med 8. in 13. uro,

– Novo mesto, Mej vrti 5, med 8. in 13. uro,

– Nova Gorica, Vipavska cesta 13, med 8. in 13. uro,

– Kranj, Gosposvetska ulica 12, med 8. in 13. uro,

– Koper, Verdijeva 11, med 8. in 13. uro,

– Celje, Gregorčičeva 5a, med 8.00 in 13.00 uro.

Uporabniki lastnih zajetij pitne vode, ki bodo prinesli vzorec pitne vode v analizo, bodo prejeli tudi zloženko z nekaj osnovnimi informacijami o vzdrževanju in varnosti svojega zajetja.

Naročnik analize se ob naročilu strinja, da se rezultati analize lahko uporabijo v raziskovalne namene. Varovanje osebnih podatkov bo zagotovljeno.

Dodatne informacije so dostopne na spletni strani www.nlzoh.si.

Print Friendly, PDF & Email