Doma Aktualno Včeraj v Splitu odmeval zagorski glas

Včeraj v Splitu odmeval zagorski glas

Ko dva zagorska poeta združita moči, takrat veš, da bo nastalo nekaj dobrega, nekaj fantastičnega. To se je prvič zgodilo z napitnico in poskočnico, ko so Zagorjani zmagali na natečaju oddaje Raketa. Tokrat pa je nastala zagorsko dalmatinska pesem, ki je včeraj odmevala po Splitu.

Prva ljubav mog života

Po poskočnih ritmih sta Aleksander Ritter – Komba in Matic Jere moči združila v povsem drugačnih ritmih – dalmatinskih. Matic je spisal note, potem pa je pesem v roke dal še Sandiju, ki je v hrvaščini pripravili izpiljeno besedilo. Nastala je Prva ljubav mog života, pesem Jereta in Ritterja, aranžma pa je nastal pod taktirko Josipa Mianija – Pipija.

Matic je po napisani pesmi posnel demo posnetek in našel klapo, ki ji je posnetek predstavil, člani klape Kampanel so bili navdušeni in nastal je duet.

Klapa Kampanel je pesem prijavila na festval “Večeri Dalmatinske pisme”, oziroma tako zvani Kaštelanski đir, eden izmed največji klapski festivalov na Hrvaškem. Matic je edini Slovenec, ki je nastopil na včerajšnjem festivalu in prav zanimivo je, kako so ga “pohrvatili”. Namesto Matic Jere je postal Jere Matić, njegov priimek je menda zelo pogosto ime v Dalmaciji, zato organizatorjem za spodrsljaj nikakor ni zameriti.

Zmagovalec klapa Sveti Jeronim in klapa Subrenum

Matic na snemanju videospota.

Na spletnem portalu kastel.org so takole našteli 21 tekmovalnih klap: “U natjecateljskoj večeri 20. Festivala Večer dalmatinske pisme na pozornici se našla 21 klapa, od kojih je klapa Cambi kao domaćin nastupila van konkurencije, a za neku od nagrada, osim Svetog Jeronima i Subrenuma, glasovima su se borile klape Spalatos, Divna, Batarele, Donat, Tić, Skradinke, Fjoret, Žrnovnica, Štorija, FA Linđo, More, Kampanel i Jere Matić, Kaše, Munita, Sebenico, Trogirski kanti, Šufit i Kolapjani.”

Zmagovalec publike je na včerajšnjem festivalu bila klapa Sveti Jeronim, strokovna komisija pa je izbrala klapo Subrenum.

V tem tednu pa je pričakovati še videospot, ki so ga dalmatinci posneli skupaj z Maticem.

Print Friendly, PDF & Email