Doma Aktualno  Več svetlobe lepša zgodba – zagorska fotogalerija f 2,8

 Več svetlobe lepša zgodba – zagorska fotogalerija f 2,8

Pred kratkim je v Zagorju odprla vrata prva foto galerija v tem delu Slovenije.  Foto galerija je pod skrbništvom Vukašina Šobota, samozaposlenega v kulturi, projekt pa je podprla Občina Zagorje. Galerija se nahaja v raziskovalni enoti OLEA, ob regionalni cesti v bližini križišča pri Sparu.

Prva, ki ji je pripadla čast, da tu predstavi svojo foto zgodbo je znana zagorska fotografinja Tina M. Šobot.

Zakaj je Tina razstavo poimenovala 5. oktober, poroča njen mož Vukašin Šobot.

“V Kinu Šiška je lani 5. oktobra potekal koncert skupine Orlek, ki je na ta način obeležila 30. obletnico delovanja. Tina je s svojim subtilnim pogledom prikazala energijo ikoničnega koncerta, ki se je pretakala iz odra med občinstvom in nazaj. Foto zgodba je na ogled v štirinajstih fotografijah, vendar pa vam avtorica omogoča ogled celotne foto reportaže na dodatnem zaslonu.”

Tina pa je v zloženki napisala takole: “Rokenrol ima v mojem srcu pomembno mesto. V njem neizmerno uživam. Včasih pridem v konflikt sama s seboj, ko bi rada plesala in fotografirala hkrati. Takrat se prepustim dogajanju na odru in lovim trenutke. To je bil lani moj zadnji koncert, preden se je v 2020 ustavil čas …”

Tina M. Šobot, je v svoji dolgoletni karieri že dodala poseben pečat zagorski fotografski sceni. Njena ideja o fotografskem društvu je postala resničnost. Bila je namreč soustanoviteljica FD GOGA in tudi prva predsednica. Ko pa je zapustila Foto društvo, je svojo ustvarjalno energijo preusmerila v NOIRE, zavod za promocijo fotografije in videa. Reportažna fotografija s poudarkom na koncertni in street fotografiji so njene ljubše zvrsti  privlači pa jo tudi makro fotografija. Zaradi prefinjenosti, subtilnosti ter tehnične dovršenosti Tinine fotografije nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Po besedah Vukašina je galerija, ki zaradi majhnosti ponuja precej intime, namenjena predstavitvi kratkih zgodb slovenskih fotografov. Interes je velik, saj je večina terminov že zasedenih, kar je tudi znak, da tovrstnih galerij pri nas res ni veliko.

Načrtovano je do deset razstav v enem letu,” izvemo. Šobot želi, da galerija postane še ena značajna prepoznavnost Zagorja. Poudaril je tudi pomen sobivanja z RE OLEA, saj je galerija energetsko učinkovita in samozadostna, torej njeno obratovanje ne povzroča dodatnih pritiskov na okolje.

Kdaj pa lahko galerijo obiščete?

Foto galerija f 2,8 je odprta ob ponedeljkih med 17. in 19. uro, ob četrtkih med 9. in 12. uro ter vsako prvo soboto v mesecu med 10. in 12. uro. Za oglede izven galerijskega časa pišite na naslov foto@noire.si ali preko zasebnega sporočila v facebook profilu.

Print Friendly, PDF & Email