Doma Aktualno “Večkrat se zalotim, da tudi med vožnjo v službo in iz službe...

“Večkrat se zalotim, da tudi med vožnjo v službo in iz službe razmišljam o pevskem zboru, nastopu …”

Enajst Dolank, ki so rade prepevale, se je združilo v zbor in postalo del Kulturnega društva Svoboda. Pred štirimi desetletji je dolske pevke, ki so se jim kasneje pridružile tudi Hrastničanke vodila Ivanka Šerbak Medved, danes pa 24 pevk poje pod taktirko Anje Zalokar. Najmlajša članica šteje 31 pomladi, najstarejša 78. In starosti ni omejitev, pravijo dekleta.

Simona Jeraj

»Večkrat se zalotim, da tudi med vožnjo v službo in iz službe razmišljam o pevskem zboru, nastopu, vajah, repertoarju, prihajajoči obletnici, kaj vse je še treba postoriti. Nekateri bi temu rekli obsesija, jaz temu rečem ljubezen do glasbe. Nekdo, ki je izkusil prepevanje v zboru, pa naj bo to doma, v družinskem krogu, ali pa v javnosti, v zboru ali pa kar tako, za zabavo, ga kajkmalu potegne … tja, med oblake, NE, med note, črtovja in ostalo glasbeno gradivo.« S takšnim navdušenjem poje Simona Jeraj, ki je del dolskega zbora že 8 let in smo jo povabila na kratek pogovor za naš portal.

Kako ste prišli v zbor?
K zboru me je povabila Ivanka, ki je takrat v zboru že prepevala. Glasba pa je moja druga ljubezen, tako odločitev ni bila težka.

cof

Kaj vam je najbolj všeč?
Glasba seveda … druženje … tam so prijateljice, poslušalke, znanke, dobra volja in vse ostalo, kar paše zraven, da se človek dobro počuti in mu tudi po dolgi službi ali obveznostih, ki jih narekuje tempo življenja ni težko oditi na vajo.

Imate veliko vaj?
Vaje imamo enkrat tedensko, ob torkih, po potrebi pred koncerti tudi dvakrat na teden, da se program izpili kot je treba.

Koncert, ki se ga najbolj spominjate?
Uf, ta je pa težka, vsak koncert je zanimiv, ostane v spominu, potem pa naštudiraš nov program in gre dalje. Najbolj mi je v spominu ostal nastop, kjer nas je od 24 pevk pelo samo 9. Dekleta so odpovedovala udeležbo ena za drugo … bolezen je takrat RES naredila svoje. Pa vendar, se je kljub temu dobro izšlo, vseeno pa ne bi rada tega nikoli več ponovila.

Kakšni so plani za 2019?
Plani oziroma želje so, da bi dobile še kakšno članico. Pojemo raznolik repertoar, od ljudskih pesmi, popevke do narodno-zabavne pesmi, tako da ne vidim razloga, zakaj se dekleta in žene ne bi priključile zboru. V drugi polovici leta planiramo priprave – želje so različne, finance pa omejene.

Print Friendly, PDF & Email