Doma 1+1=2 Večletna prenova podružnice okoli milijona evrov

Večletna prenova podružnice okoli milijona evrov

Ob litijskem občinskem prazniku in dnevu državnosti so v petek, na Dolah pri Litiji slavnostno odprli prenovljeno Podružnično šolo Dole pri Litiji.

Prenova šole, ki se ponaša s prelepim razgledom na okoljske griče je potekala po posameznih fazah: najprej kotlovnica, potem streha in energetska sanacija, letos še notranja rekonstrukcija s statičnimi ojačitvami in dokončanje zadnje zgornje etaže (mansarde) ter prizidkom za potrebe vrtca. V sklopu prenove je bila obnovljena tudi kuhinja, vse sanitarije, z zunanje strani pa je bilo prizidano dvigalo, tako da so vse etaže dosegljive tudi gibalno oviranim. Šola je dobila tudi novo opremo.

Ravnatelj Igor Hostnik

“Prostori, kakršni so bili prej, so bili popolnoma neprimerni,” nam je zaupal ravnatelj OŠ Gabrovka – Dole Igor Hostnik. “Poleg tega je vedno prisoten tudi problem učiteljskega kadra. Predmetni učitelji, ki učijo tukaj, učijo tudi na matični šoli v Gabrovki. Primeren prostor potrebujejo tudi učenci s posebnimi potrebami. Seveda nam z dobro organizacijo uspeva, da delo nemoteno uspešno poteka.”

Prerezali trak, nato pa ogled šole

Učitelji in učenci šole so pripravili zanimiv kulturni program. Na odru so se zvrstili številni govorniki, med katerimi je bil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Kot je poudaril je bil zanj to prvi slavnostni govor v ministrski karieri in to v domači občini. Minister je pohvalil delo lokalnih skupnosti v času epidemije, dotaknil se je tudi bližajočega se dneva državnosti in slovenske osamosvojitve, šolarkam in šolarjem pa zaželel, da bi se nekoč, ko bodo starejši, z veseljem spominjali tega dne in vseh preostalih, ki jih bodo preživeli v šoli. Na koncu je dejal: “ … Nam vsem skupaj pa želim, da našo državo, delo ljudi in znanje postavimo za zgled zdravega razvoja za prihodnost – ker to znamo in zmoremo. Vendar ne razdeljeni, temveč enotni!”

Šolski minister Boštjan Koritnik

Med ogledom smo zaustavili ministra Boštjana Koritnika, ki je izpostavil pomen podružničnih šol: “Seveda je šolstvo ključno za vsako državo. Verjamem, da bo ministrstvo tudi v prihodnje storilo vse, da se zaradi njihove pomembnosti podružnične šole ohranijo. Kakovost življenja, varnost in privlačnost podeželja pa tu igrajo pomembno vlogo.”

Župan Litije, Franci Rokavc

“Ko seštejemo, kaj vse je narejeno letos in se dodamo še energetska sanacija pred šestimi leti, vse skupaj znaša milijon evrov. Menim, da bo objekt naslednjih trideset let dobro služil svojemu namenu.” je prepričan litijski župan Franci Rokavec.

 

 

Print Friendly, PDF & Email