Doma Aktualno Večna dopustniška dilema: denar zamenjam doma ali dvignem na bankomatu?

Večna dopustniška dilema: denar zamenjam doma ali dvignem na bankomatu?

Dobro je vedeti, ali je za na pot bolj priporočljivo vzeti gotovino ali kartice, dvigovati gotovino v tuji valuti ali s konverzijo ter kako še bolj poskrbeti za svojo varnost.

Na NLB priporočajo, da nekaj malega gotovine v tuji valuti vzamete s seboj, zaradi nepričakovanih situacij na poti, sicer pa svetujejo kar dvig gotovine na bankomatih v lokalni valuti, kar je boljše kot dvig naše valute, saj se s tem izognete tečajnim razlikam.

Izračun, ki so ga pripravili v NLB, narejen na 17. junij 2019:

Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 hrvaških kun brez konverzije – torej v lokalni valuti – bo vaš osebni račun obremenjen za znesek 203,16 €. Če temu prištejemo še 2,50 € za stroške dviga, vas na koncu celoten dvig stane 205,66 €. Pri dvigu gotovine na bankomatu z Maestro kartico v znesku 1.500 kun s konverzijo pa bo znesek v osnovi stal 204,09 €, po strošku dviga v višini 2,50 € in valutnem menjalnem tečaju – v našem primeru Zagrebačke banke – pa na koncu to pomeni 206,59 €. Razlike med zneskoma so sicer lahko še občutno višje, strošek konverzije pa je odvisen od banke lastnice bankomata oziroma terminala POS in ne banke, pri kateri imate odprt osebni račun.

Plačilni kartici Mastercard in Visa uporabljajte za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine pa ju ne priporočajo. Tudi pri plačilu s karticama Mastercard in Visa je na vprašanje, če želite plačati v valuti države, kjer dopustujete, ali z evri, bolje izbrati prvo možnost in se tako izogniti morebitnim stroškom, ki lahko zaradi tečajnih razlik nastanejo pri pretvorbi valute.

Print Friendly, PDF & Email