Doma Aktualno Velika družina z novimi projekti

Velika družina z novimi projekti

V 35 letih obstoja so v Varstveno-delovnem centru Zagorje storili velike korake za zagotavljanje potreb in humanega bivanja ter aktivnega delovanja uporabnikov.

Ne samo z delavnicami, za delo pod posebnimi pogoji, ampak tudi za integriranje le teh v okolje, upoštevanje njihovih želja in talentov. Tako imajo možnost vključevanja v zbor, športne aktivnosti, plesni krožek in različne aktivnosti v lokalnem okolju in širše.

»Ni vedno lahko, veliko energije in vztrajnosti je potrebno, da se »premaga« birokratske ovire v togem javnem sektorju, zastarel sistem, da se naredi premik v glavah ljudi, pri uresničevanju marsikatere zadeve ali projekta. Vendar smo veseli, da nam je kljub vsem preprekam, to vedno uspelo. Z dobro ekipo zaposlenih zasavskega VDC in jasno, skupaj postavljenimi cilji, ki izhajajo iz potreb uporabnikov. Seveda s pomočjo vseh občin, poslancev, različnih organizacij, donatorjev, prostovoljcev in ostalih srčnih ljudi.« pove direktorica VDC Zagorje, dr. Špela Režun.

Trenutno je v VDC-ju v dnevni enoti Zagorje in Litija 140 uporabnikov. V podporo jim je 35 mentorjev in 4 javni delavci. V 3 enotah bivanja v 2 stanovanjskih hišah in 1 bivalni v mansardi VDC-ja pa ima dom 27 stanovalcev. V podporo jim je 10 zaposlenih v dnevnih in nočnih izmenah.

Cilji doseženi, že se »gradijo novi«

Glavni doseženi cilji leta 2018 so bili odprtje nove dnevne enote VDC v Litiji, nova bivalna hiša, 2 EU projekta Novo rojstvo in Nasmeh za vse, ter priznanje 10 evrov na oskrbni dan zdravstva za 27 stanovalcev v njihovih bivalnih enotah, tako da imajo sedaj stanovalci vsaj minimalno, nujno strokovno zdravstveno nego in pa potrebne fizioterapevtske storitve, za daljše ohranjanje samostojnosti, zmožnosti, kar je izjemno pomembna.

»HOČEMO, da tudi ostali uporabniki dnevnih enot, ki potrebujejo zdravstvene storitve, vključno s fizioterapijo, dobijo sistemsko financiranje, saj na tem področju še vedno obstaja velika sistemska diskriminacija. Opozarjali bomo pristojne na nujnost čim hitrejših rešitev.« je jasna Režunova.

Tudi sami dajejo in prispevajo k okolju, kjer bivajo

Z udeleževanjem v razne humanitarne akcije, kot je 10 krogov za 10 nasmehov, Manj svečk za manj grobov, Tek in hoja za upanje Evropa Donna, Pohod z rdečimi baloni in ostalimi, ter ozaveščanjem ljudi o pomembnosti varovanja okolja, želijo prispevati k sožitju, okolju in pomagati ljudem.

Na tak način vračajo dobroto, ki so jo tudi sami deležni pravi direktorica, tudi z izdelavo svojih izdelkov z okolju prijaznimi materiali.

Trenutno so »IN« reciklirani izdelki iz jeansa in starih zaves, zato tudi poziva vse, da bodo veseli vsega jeansa in starih zaves, volne, ki jih občani ne potrebujejo več. Lahko pridejo tudi iskat na dom, če jih pokličete (03 56 69 790). Še bolje pa če prinesejo, pripeljejo v VDC.

»Drugačnost« še vedno buri duhove

»Veliko ljudem je še vedno neprijetno če sedejo zraven “drugačne” osebe. Naši uporabniki pridejo k meni in mi potožijo, da so jih zafrkavali, ko so šli po cesti. Zato se mi zdi pomembno ozaveščanje od majhnih nog in čim večja inkluzija v “normalne” šole, vrtce, tudi službe potem, če zmorejo, ali vsaj občasna dela zunaj VDC-ja, če si to želijo in zmorejo, s podporo, kar sedaj omogoča tudi nov Zakon o socialnem vključevanju, pri katerem že težko pričakujemo konkretizacijo s podzakonskimi akti. Ne samo, da govorimo. Objavljamo, kako smo naklonjeni drugačnosti. Naša vsakodnevna dejanja so tista, ki omogočajo »drugačnim« kakovostno življenje – da jih prijazno pozdravimo na cesti kot vsakega sočloveka, da se z veseljem usedemo zraven njih na avtobusu, v gledališki dvorani, da se pogovarjamo z njimi, da se čutijo zaželene in vredne življenja, da jim omogočimo, da so to kar SO, ker so takšni najboljši,« opozarja kapetanka ekipe VDC.

VDC ima v krvi, so ena velika družina

Dr. Špela Režun je direktorica že od leta 2014. Vendar je, kot pravi »gor rasla« s to ustanovo, z uporabniki. Vedno je bila humanitarno in socialno usmerjena, se zavzemala za pravice drugačnih. Tu se je počutila in se znova počuti, kot doma.

Vmes jo je življenje peljalo v gospodarsko panogo, a je bil njen socialno-humanitarni duh močnejši od dela ekonomista, kar je Režunova po osnovni stroki. Zato se je vrnila v svoj drugi dom in podiplomsko izobraževanje končala na področju socialne gerontologije.

»Mi smo dejansko ena velika družina, saj naša služba ni le od 6. do 14. ure. Polno imamo dodatnih aktivnosti, rešujemo stiske uporabnikov, ko nas pokličejo, zimovanja, letovanja, vsako leto pripravimo gledališko igro, tako da smo res veliko skupaj. In verjemite, nobenemu od nas ni to odveč,« še na koncu pohvali zaposlene in prostovoljce.

Print Friendly, PDF & Email