Doma Aktualno Venezuelski veleposlanik preživel dan v Trbovljah

Venezuelski veleposlanik preživel dan v Trbovljah

Foto: ZB NOB Trbovlje

Združenje borcev za vrednote NOB Trbovlje je 3. novembra gostilo venezuelskega veleposlanika Wilmerja Armanda Depablosa.

Predstavili trboveljsko kulturno dediščino

Borci so gostu predstavili trboveljsko kulturno dediščino, pripravili ogled rudniškega jaška, svoje delo, družbeno-politične poglede in domovino pa je gost predstavil v pogovornem večeru.

Depablos je pred tem trboveljsko dolino obiskal že dvakrat, prvič letošnjega aprila na slovesnosti ob dnevu upora okupatorju in drugič septembra, na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Tokrat so organizatorji gostu in njegovi ekipi pripravili pester celodnevni urnik.

S predsednico ZB NOB Trbovlje Marijo Govejšek sta izmenjala pozdrave in oba izrazila željo po sodelovanju na različnih področjih. ZB Trbovlje je najmočnejša nevladna organizacija v regiji, ki v svoj program vključuje kulturne, družbeno-politične, športne, turistične in okoljske projekte, svoje dejavnosti pa vse bolj podpisuje z aktivnim medgeneracijskim dialogom.

Goste je sprejel tudi Mitja Adamlje, vodja programa v Mladinskem centru Trbovlje. Center je vodilna mladinska organizacija v občini in vsaj 75 odstotkov svojega programa nameni mednarodnem sodelovanju, zato sta srečanje obe strani namenili iskanju priložnosti za prihodnja sodelovanja.

Na ogledu rudnika in 4. dritla ter pri županji

Glavna točka dopoldnevnega dela obiska je bil ogled rudnika. Aleš Laznik, vodja rudniškega sindikata Toni Lisec in tehnični direktor RTH Urban Berger so predstavnikom venezuelske ambasade in trboveljskim borcem predstavili zgodovino in delo podjetja RTH. ter jih odpeljali na ogled jaška od vhoda Retje do vhoda Ajnzer. Rudarji so z ambasadorjem tudi izmenjali izkušnje iz sindikalnega dela.

Depablosa z ekipo je v prostorih občine Trbovlje sprejela županja Jasna Gabrič. Oba sogovornika sta se strinjala, da je vključevanje državljank in državljanov v strukturirane demokratične sisteme odločanja eden poglavitnih izzivov tako lokalne kot državne in mednarodne politike.

Gostje so si pod vodstvom direktorja Delavskega doma Trbovlje Zorana Pozniča ogledali ta osrednji kulturni dom v regiji, kustos Bogdan Šteh pa je predstavil virtualni muzej rudarstva 4.dritl.

Zaključili s pogovornim večerom

Obisk venezuelskega ambasadorja Depablosa v Trbovljah je sklenil pogovorni večer v prireditvenem prostoru muzeja 4.dritl, kjer je Depablos v pogovoru s podpredsednikom ZB NOB Trbovlje Primožem Siterjem obiskovalcem predstavil venezuelsko revolucijo Huga Chaveza in doprinos razvoja socializma 21.stoletja, ki ga je revolucija Venezuelkam in Venezuelcem prinesla. “Chavez je v času svojega predsednikovanja južnoameriški državi uspel udejanjiti socialno in politično revolucijo, z izzivi gospodarske revolucije pa se danes uspešno sooča aktualni venezuelski predsednik Nicolas Maduro!” je ob zaključku obiska o domovini poročal Depablos.

Venezuelska ambasada in trboveljsko borčevsko združenje so se zavezali k tovariškem sodelovanju v prihodnosti z različnimi projekti in programi.

Print Friendly, PDF & Email