Doma 1+1=2 “Verjemite, otroci znajo vedno presenetiti!”

“Verjemite, otroci znajo vedno presenetiti!”

Katja Barlič z otrokoma - Tinetom in Elo.

»Želim pokazati ljudem, da so otroci in tudi odrasli s posebnimi potrebami med nami, da si mogoče o tem kaj preberejo na spletu, kar bi bilo fino. Ti otroci in odrasli si zaslužijo enakovredno mesto v družbi, katere del tudi so. Fino se mi zdi, da bi starši danes, za razliko od nekoč, svoje otroke učili, da jih pogledajo, se jim nasmehnejo, jih pozdravijo, jim stisnejo roko ali jim namenijo kakšno besedo. Verjemite, otroci znajo vedno presenetiti,« pove Katja Barlič, mamica Ele, ki je edina v Sloveniji z redko boleznijo- Pallister Killian sindrom.

V soboto, 9. marca 2019 bo v Trbovljah že drugi pohod “Rdeči baloni”, pod okriljem Zavoda 13. Idejna vodja trboveljskega pohoda je Katja Barlič.

Letošnji pohod bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki se bo pohoda tudi sam udeležil; in sicer v Mariboru.

Katja Barlič je že dve leti nazaj razmišljala, da ta dogodek pripelje v Trbovlje, realizirala pa ga je prvič lansko leto. Vesela je bila in zelo presenečena, da so se ljudje odzvali v tako velikem številu, klub slabemu vremenu. Udeležilo se ga je namreč skoraj 200 ljudi. Kar je, če primerja z Mariborom, ki je pohod organiziral tretjič in imel nekaj manj kot 300 udeležencev, izjemna številka. To jo je motiviralo, da ponovi pohod tudi letos.

Nekoč tabu tema, danes sprejeti

Če so bili še leta nazaj ti otroci tabu tema, so jih skrivali, dajali v zavode in podobno, je sedaj bistveno drugače. Sedaj se ti otroci veliko bolj vključujejo v programe, šole, starši jih integrirajo med zdrave otroke.

»Ne samo, da se otroci s posebnimi potrebami učijo od vrstnikov, veliko se od otrok kot je Ela, lahko naučijo prav otroci, ki tovrstnih težav nimajo« je prepričana Barličeva.

Opaža tudi, da se stanje izboljšuje, ljudje se zanimajo, tudi starši se več pogovarjajo o tem s svojimi otroci. Bolj se jih vključuje v družbo. Je pa res, kot pravi Katja, da ni lahko biti starš takemu otroku in vsak se s situacijo spopada, kakor pač trenutno zmore. Zato niso nič bolj posebni, so navadni starši z veliko več izzivi, ki prav tako povzdignejo glas in kdaj izgubijo živce.

Katja ima tudi svojo spletno stran www.pks-slovenija.si, kjer veliko piše o sindromu in težavah njene hčere. Stran je dobro obiskana, ponosno pove, zanjo se zanima tudi stroka in veseli jo, da se je poznavanje Pallister Killian sindroma razširilo. “Le na takšen način bomo pripomogli k hitrejšemu diagnosticiranju te bolezni”. Na svetu je le okoli 500 otrok s tem sindromom.

Letos bo še boljše kot lani

Organizatorka je prepričana, da bo tudi letos sodelujočih veliko. Pridružili se bodo prostovoljci iz Društva prijateljev mladine Trbovlje; lani še kot “pohodniki”, letos pa bodo tudi pomagali, skupaj s tremi prostovoljkami RKS-OZ Trbovlje.

Delavski dom Trbovlje bo pomagal z ozvočenjem, oglaševanjem in še čem. Vključila se je tudi Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, pred ali v DDT bodo namreč prebrali pravljico o drugačnosti.

Povabljena so vsa tri zasavska društva Sožitje, osnovne šole in vrtci. Žal se letos zaradi zimovanja ne more pohoda udeležiti večina varovancev Varstveno-delovnega zavoda Zagorje, se bodo pa z baloni sprehodili kar po kraju zimovanja.

»Upam, da bo letos vsaj toliko, če ne več ljudi, kot lani,« še za konec doda Katja

Print Friendly, PDF & Email