Doma Aktualno VIDEO: Danes prvič “na noge” postavili Rudarja-Prometeja, ki bo dobil tudi čisto...

VIDEO: Danes prvič “na noge” postavili Rudarja-Prometeja, ki bo dobil tudi čisto svoje črno srce

Velikanska konstrukcija, ki je trenutno le ogrodje za veličastnega kipca Rudarja-Prometeja je bila danes prvič postavljena. Avtor je izdal tudi skrivnost – rudarju bodo vstavili srce iz premoga.

Osemmetrska postavitev je v skladiščni hali podjetja Kovit do sedaj ležala, saj jo je na ta način lažje sestavljati. Toliko, da bi obiskovalci imeli malo boljšo predstavo, kaj osem metrov je – recimo tri nadstropja stanovanjskega bloka – so danes ustvarjalci »kosti« rudarja postavili v pravo smer.

Odpadno železo, vse skupaj naj bi tehtalo preko 15 ton, je zbrano iz zasavskih jam. Avtor železnega poklona stoletjem rudarjenja v zasavskih dolinah Zoran Poznič bo kose, ti so stari tudi preko 150 let, skupaj s soustvarjalci obdelal in sestavil na osnovni skelet, ki je v skladišču že postavljen.

Projekt, ki se izvaja pod okriljem Društva TNM Trbovlje je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za postavitev Rudarja-Prometeja na Ostrem vrhu (po domače »Špicbergu«). Približno polovico sredstev je že zbranih, je sporočil Karel Vukovič, a pri 45 tisočakov vrednemu projektu vseeno še veliko manjka za dokončanje.

Rudar – Prometej bo imel črno srce

In poleg robustne rudarske železne konstrukcije, v kateri bo razsvetljava – skulpturo naj bi ponoči osvetljevale luči, podnevi pa bi se od železnih elementov odbijali sončni žarki – je avtor poiskal način, da se pokloni ne le rudarjem temveč tudi vsem ženam, sestram materam. Projektu se bo priključila Marjetka Hribar, avtorica kolekcije Kuolmi, v kateri ustvarja nakit iz premoga. Rudarju-Prometeju bo iz premoga izdelala srce.

In, če bo šlo vse po planu, bodo mogočni poklon zasavskim delavcem in njihovih družinam še letos pripeljali tik pod Špicberg in ga z dvigalom dvignili na izbrano točko, od kjer bo čez dan opazoval trboveljsko dolino, ponoči pa s svetilko na čeladi svetil na »drajeršoht«.

Print Friendly, PDF & Email