Doma 1+1=2 VIDEO: Na zabavno poletno delavnico smo šli tudi mi …

VIDEO: Na zabavno poletno delavnico smo šli tudi mi …

Otroci pomagajo

V Večgeneracijskem centru Zagorje so aktivni tudi med poletnimi počitnicami. Z otroki na različnih delavnicah ustvarjajo, kuhajo in se zabavajo.

Priprava nadeva za burek

Letos delavnice potekajo malo drugače kot ponavadi. Udeleženi so večinoma otroci oz. osnovnošolci, aktivnosti potekajo predvsem na prostem, z največ deset udeleženci.

“Zelo veliko je zanimanja za aktivnost verižnega eksperimenta, to je verižni člen, ki ga izdelujemo v Trbovljah, poteka ob ponedeljkih in je namenjeno otrokom, ki se pridružijo aktivnostim društva prijateljev mladine Trbovlje.” pojasni Mateja Pistotnik, organizatorica izobraževanja odraslih. Večgeneracijski center dopolnjuje program z aktivnostmi DPM Trbovlje. Otroci se v okviru verižnega člena spoznavajo z orodji, kako jih uporabljati in na kaj morajo paziti pri njihovi uporabi. Novost na letošnji delavnici verižnega eksperimenta je bila ta, da je vsak otrok od začetka do konca, izdelal svoj “hund”, jamski voziček za prevoz premoga iz papirja in lesa.

Obiskali smo delavnico, na kateri so se otroci urili v kuhinji in skupaj z mentoricami pripravljali pravi balkanski burek.

“Pomagali smo lupiti in rezati krompir, mentorica pa je naredila testo.”  z navdušenjem pove 7-letna Ema Mausser. To je njena prva delavnica, ki se ji je zdela zelo zabavna, všeč ji je bilo tudi druženje z vrstniki. Kaja Korimšek je do sedaj obiskala dve delavnici, ena je bila tudi delavnica Gremo na morje nad katero je bila več kot navdušena. “Usedli smo se na blazine, zaprli oči, poslušali mentorico, ki nam je dajala navodila, nato pa si njene besede predstavljali v mislih,” je povedala devetletnica. “Najboljša delavnica je bila, ko smo izdelovali domače bonbone iz zelišč. Zanimiva mi je bila tudi delavnica Špotraj z Nežo, na kateri smo izvajali triatlon.” Svoje izkušnje opiše dvanajstletna Sumeja Marković.

Obeta se še bolj pestra jesen

Tudi jeseni delavnic ne bo primanjkovalo. Imajo pripravljen pester program, ki vključuje tudi jezikovne delavnice nemščine in angleščine za odrasle. Prihodnji mesec načrtujejo predavanje Uroša Glavača, kjer bo predstavil svoje misijonarsko delo po Oceaniji, ogledali si bodo biodinamično kmetijo Sešlar na Izlakah, zopet pa bodo aktualne kulinarične delavnice in delavnice slikanja na bombažne vrečke ter zavijanje daril. “Vse aktivnosti v okviru Večgeneracijskega centra so brezplačne, ker projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in pa Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada”, še doda Mateja.

Print Friendly, PDF & Email