Doma Aktualno VIDEO: Odprli laboratorij, kjer se ne pretakajo spojine, ampak signali potujejo od...

VIDEO: Odprli laboratorij, kjer se ne pretakajo spojine, ampak signali potujejo od možganov do računalnika

Prve obiskovalce so sprejeli v čisto novem trboveljskem Raziskovalnem laboratoriju, ki deluje na področju kibernetike, virtualizacije in povezave med možgani in računalnikom ter robotike.

Brez letalske karte na Kanarske

Natakneš očala, v roke zagrabiš konzolo in že potuješ po toplih krajih. In še to – ne le da se sprehajaš po tleh, le pritisneš gumb in se dvigneš nekaj metrov nad tlemi in letiš kjerkoli po svetu.

Maša Jazbec

V virtualno resničnost je obiskovalce navdušeno pospremila vodja laboratorija Maša Jazbec skupaj s svojimi sodelavci. “Vrata bomo odprli tudi za obiskovalce” nam razkrije Maša, ki z Žanom in Tanjo že pripravlja delavnice tako za srednješolce kot tudi osnovnošolce. Trboveljski laboratorij, ki deluje v prostorih Katapulta bo odprt za širšo javnost. Vsak mesec naj bi pripravili nekakšen “dan odprtih vrat”, kjer bodo vsakič znova pokazali, kaj ustvarjajo in kakšne nove aplikacije so razvili. Poleg tega bodo skupinam na voljo po dogovoru. Več informacij bo sprva na voljo na spletni strani Delavskega doma Trbovlje, ki je partner projekta, kasneje pa bo Laboratorij dobil tudi svojo spletno stran.

Upravljanje računalnika z možgani, doživetje izventelesne izkušnje … in to je le začetek!

Tokrat so razkrili delovanje BCI vmesnikov – to so naprave, ki so primarno omogočale ponovno gibanje fizično prizadetim in nadomeščale motorično funkcionalnost. Poleg medicinskih aplikacij pa so vmesniki uporabni tudi na mnogih drugih področjih. Pisanje in tudi slikanje z mislimi oziroma možganskimi signali sta zagotovo vidnejši “pogruntavščini”.

Poleg “možganskega laboratorija”, v katerem je ta trenutek mogoče prostoročno pisanje z možganskimi signali in krmiljenje robotske krogle z mislimi je del trboveljskega laboratorija tudi ” VR Lab”, torej oddelek za virtualno resničnost, kjer obiskovalci z manipulacijo senzornih integracij doživljajo izventelesno izkušnjo in vstopajo v nove oddaljene svetove – pa naj bodo ti resnični ali le ustvarjeni v digitalnem svetu.

Se sliši zanimivo? In tudi je! Več pa še v spodnjem videu:

 

 

Print Friendly, PDF & Email