Doma Aktualno VIDEO: Orleki povezali Matjaža Javšnika, Tockija in Branka Potočana

VIDEO: Orleki povezali Matjaža Javšnika, Tockija in Branka Potočana

Mitja Tori in Vlado Poredoš na Orleku.

Nov komad zasavske kultne skupine Orlek, ki pravzaprav sploh ni nov. Okna. Vlado Poredoš ga je napisal že pred leti, tokrat so ga, kot sam pravi, reciklirali. V kratkem pa bodo Orleki predstavili tudi spektakel – koncert z gledališko komedijo.

Videospot posnet v Zagorju

Matjaž Javšnik med snemanjem videospota.

Okna so zapakirali v videospot, s katerim se želijo širši publiki predstaviti. V spotu je nastopil slovenski igralec Matjaž Javšnik, najbolj znan slovenski kmet Tocki in plesalec Branko Potočan.

“Skladba Okna govori o tem, kako ljudje vidijo svet. Eni tako, eni drugače” opisuje svojo kreacijo Vlado Poredoš. Večji del videospota je bil posnet v Zagorju, “zasedli” so stanovanja prijateljev in znancev, se pošalijo Orleki.

Orleki pravijo: “Vsak ima svoje okno, s katerim gleda v svet. Nekdo ima pač dober razgled, drugi je čisto slep”

Kmalu bo 30

Leta 1989 se je začela zgodba Orlekov, ko so preko družinskih vezi – skoraj vsi so namreč v sorodu – prišli na idejo, da se lotijo nekega resnejšega glasbenega ustvarjanja. In na Orleku, hribu nad Zagorjem, so nastali Orleki. Zato ni prav nič neobičajno, da se danes z njimi srečamo prav tam – na Orleku.

Migracije članov so v zadnjih treh desetletjih bile pogoste, se pa prvotni člani tudi vračajo. Letos se je po 22 letih vrnil prvotni kitarist Ivo Vidergar in “prinesel nek nov zvok” opisuje Jure Tori. Skupina šteje 9 članov, ustvarjajo pa kakovostno glasbo z družbenokritičnimi besedili – večji del njihove tematike je povezane z Zasavjem in rudarstvom. V kratkem bodo izdali album Frpruh, videospot so že lansirali v javnost, decembra pa se obeta še glasbeno gledališki spektakel v kombinaciji Orlekov in Matjaža Javšnika.

Glasbeno gledališki spektakel decembra v Zagorju

Mitja Tori, Vlado Poredoš in Jure Tori (z leve proti desni)

Začelo se je z idejo, da bi naredili predstavo s knapovskimi zgodbami, pripoveduje Mitja Tori, a so fantje kmalu ugotovili, da je velika gledališka predstava prevelik zalogaj, saj je le nekaj odrov v Sloveniji, kjer bi to sploh lahko izvedli. Ko so idejo že skoraj pospravili v omaro, pa so začeli razmišljati o koncertu, kamor bi vključili igro. Rudarske zgodbe Tineta Lenarčiča bo skozi monologe oživel igralec Matjaž Javšnik med izbranimi komadi Orlekov.

Premiera bo 4. decembra v Zagorju, na praznik Svete Barbare, zavetnice rudarjev, teden kasneje pa v Hrastniku. V prihodnjih letih želijo z rudarskimi zgodbami obkrožiti Slovenijo.

Print Friendly, PDF & Email